2021. júl. 26., hétfő
vysadba

Zöld összefogás Somorján avagy Mindent a fákért

2019.7.30. 07:49
VK

Ahogy a Föld egyre inkább szembesül az ökológiai katasztrófával, egyre többet beszélünk az életkörnyezet helyreállításáról. Nagy örömünkre szolgál, hogy ezt a problémát Somorja lakosai is tudatosítják, sőt, aktívan is próbálnak segíteni. Helyi szinten a megoldás viszonylag egyszerű.

Fát ültetni mindenhol, ahol csak lehet, viszonylag könnyű és hatékony lehet. A polgárok körében tapasztaljuk is a nyitottságot efféle tevékenység iránt. Találkoztunk olyanokkal, akik életük fontos pillanatát szerették volna faültetéssel megörökíteni. Több ilyen emberrel volt szerencsénk találkozni az elmúlt hónapokban. 

Első pillantásra úgy tűnik, hogy fát ültetni tényleg egyszerű. Sajnos, ez nem egészen igaz, mivel városban élünk, ahol bármelyik zöldfelületet fenyegetheti egy esetleges járdajavítás vagy vezetékcsere. Örülünk, hogy aktív polgáraink is tudatosítják ezt a problémát és faültetésüket a Városi Hivatalban kezdték – tervük megbeszélésével és a megfelelő hely, ill. akar a fafajta közös kiválasztásával. Még ha ez így sokáig tartott is, a végeredménynek nem voltak vesztesei – az aktivisták elültették fáikat, az önkormányzat biztosítja gondozásukat és öntözésüket és a város egy-egy fát nyert. Mindenki biztos lehet benne, hogy jövőre nem vágják ki fáját közterület-fenntartói vagy beruházási munkák miatt. Nem szeretnénk a meglevő fákat elveszíteni a városból és megszokni, hogy helyettük már aszfalt vagy beton húzódik. 

Szép lenne, ha így egy újabb zöldfolt – egy kis park vagy fasor – jöhetne létre Somorján, hiszen hihetetlen gyorsasággal nő a beépített terület nagysága városunkban. Talán ezen aktív polgárok tenni akarása is támogathatna egy ilyen kezdeményezést, ahol bárki elültethetné saját fáját vagy szeretteinek ajánlva ültetne ki fát. A zöld foltok a városban is segítenek megőrizni a nedvességet, vonzzák az életet – a gerinctelenektől a fészkelő madarakig sokféle élőlénynek adnak otthont és megakadalyozzák a talajeróziót. A klímaváltozás lassításában pedig a legfontosabb szövetségeseink lesznek. Köszönjük a lakosoknak és a faültetés minden érintett résztvevőjének a pozitív hozzáállást és segítséget – beleértve a városházát, az AREA-t és az ABIES kertészetet Csölösztőn. Ha Önnek is tetszik ez a kezdeményezés, esetleg szívesen ültetne Ön is fát, várjuk jelentkezését. Fogjunk össze a fákért, hiszen sokszorosan megtérítik majd erőfeszítéseinket a klímaváltozásra való felkészülésben és annak késleltetésében. 

V prípade záujmu kontaktujte redakciu, sprostredkujeme kontakt. 

vysadba

 

Copyright © 2021 Somorjai