2024. jún. 21., péntek
Egy somorjai lány nekivágott a nagyvilágnak, húszezer kilométert biciklizik a természetvédelemért

Egy somorjai lány nekivágott a nagyvilágnak, húszezer kilométert biciklizik a természetvédelemért

2022.6.3. 11:16
ma7.sk

A biológus végzettségű Öllös Hanna és német párja, Jonas Sommer elhatározták, hogy Frankfurtból egészen Szingapúrig kerékpároznak azért, hogy felhívják a figyelmet a természetvédelem legfontosabb kihívásaira, bolygónk pusztuló sokféleségére, és megismerjék azokat a módszereket, amelyekkel a helyi közösségek őrzik saját természeti értékeiket. Útjuk első szakaszán már túl is vannak, a múlt héten befutottak Hanna szülővárosába, Somorjára, de még vagy húszezer kilométer áll előttük.

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

Nem túl elmés bevezető kérdés, de kötelező kör. Mesélj kicsit magadról, illetve arról, honnan jött az ötlet?

Biológusként végeztem Budapesten, majd ökológusként, nemzeti parki szakemberként Ausztriában helyezkedtem el, később egy osztrák természetvédelmi civil szervezetnél dolgoztam egészen idén március végéig. A természetvédelemről való ismeretterjesztés és tájékoztatás az ottani feladataim egyike volt, talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a túránk egyik kifejezett célja lett a tájékoztatás, a megismerés elősegítése. Ennél a szervezetnél ismertem meg a páromat is egyébként.

Mindketten úgy véljük, rendkívül fontos az alulról szerveződő természetvédelem.

Az, hogy a lakosság aktív szerepet vállaljon, hogy a természet, a környezetünk védelme mindennapjaink részévé váljon. A természetvédelem nem csak a nemzeti parkokban vagy a védett területeken gyakorolható. Nem arról szól, hogy megnézünk egy védett erdőt vagy mocsárvidéket, aztán hazamegyünk, és ugyanúgy eldobjuk a csokipapírt. A mindennapi életünk szerves részévé kell válnia. Erre szeretnénk felhívni az emberek figyelmét. A másik indok, amiért pont most vágtunk bele ebbe az útba az, hogy egyikünk sem szerette volna a húszas éveit az íróasztal mögül búcsúztatni! (nevet)

Ezzel sokan vannak így, de egy húszezer kilométeres biciklitúrát alig vállalna be valaki.

Persze, de mi kíváncsiak vagyunk arra, miként működik a természetvédelem a gyakorlatban a világ különböző pontjain. Nem is egyszerű túraként hivatkozunk erre, mert tényleg nem összemérhető a sokunk által jól ismert biciklitúrákkal. Ez mondhatni egy nomád életmód, ami a természetvédelmi vonatkozása által projektnek is nevezhető. Komoly tervezés áll mögötte, és meghatározott, illetve időközben is formálódó céljai vannak. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy minél több kollégát, szakembert, szervezetet és egyént megismerjünk, akik a természetvédelem ernyője alatt munkálkodnak, tanuljunk tőlük és tapasztalatokat cseréljünk, közben pedig a honlapunkon dokumentáljuk a megszerzett ismereteinket.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai