2024. júl. 21., vasárnap
hasici_hu

Tűzoltószertár-bővítés és világbajnoki részvétel Somorján

2018.9.26. 06:08
felvidek.ma

Elkezdődtek az építkezési munkálatok Somorja város mindkét önkéntes tűzoltó-testületének szertáránál. A somorjai önkéntes testületnél új garázst építenek, Tejfalu városrészben pedig a meglévő szertárt újítják fel és bővítik.

Ürge Lajos önkormányzati képviselő, a Somorjai ÖTT parancsnoka elmondta, hogy a tűzoltók a városi hivatal pénzügyi osztályával együttműködve dolgozták ki azt a két projektet, melyeket a belügyminisztérium sikeresnek ítélt meg; így kétszer 30 ezer, tehát 60 000 euró áll rendelkezésre a munkálatokhoz.

„Mivel testületünk a közelmúltban újabb tűzoltótechnikai felszereltséggel gyarapodott, szükségessé vált egy új, dupla garázs megépítése. 2017-ben terjesztettük be az erre irányuló pályázatunkat a belügyminisztériumhoz, amely ez év januárjában sikeresnek minősítette azt. Az építkezési munkálatok tavasszal kezdődtek, és várhatóan a jövő év során fejeződnek be. Közben egy újabb pályázatunk is vélhetően sikeresnek bizonyult; ennek köszönhetően a közeljövőben sor kerül az udvar megsüllyedt betonfelületeinek kijavítására, az udvar megvilágításának korszerűsítésére és tolókapu felszerelésére is” – közölte Ürge Lajos a samorin.sk-nak, aki a Magyar Közösség Pártja listáján, függetlenként indul képviselőjelöltként a november 10-i választásokon.

A csallóközi város egyébként 2010-ben és 2012-ben is sikeresen pályázott a tűzoltóság infrastrukturális fejlesztésére, így elmondható, hogy a testület Ürge Lajos vezetésével jól működik, és megbízható, eredményes munkát végez. Mi mással lenne magyarázható, hogy a város és a tűzoltók által kidolgozott projektek elnyerték a belügyminisztérium támogatását.

hasici_hu1

De nemcsak erről szóltak a Somorjai Önkéntes Tűzoltó Testület tagjainak mindennapjai szeptemberben, hiszen a somorjai csapat is részt vett a besztercebányai tűzoltósport-világbajnokságon, 2018. szeptember 12-15-én. A testület a világviadal kísérőprogramjában vett részt, akik az Így oltották a tüzet elődeink elnevezésű nemzetközi kiállítás szervezése során jelentős segítséget kaptak a tűzoltóság országos vezetésétől. Ezt próbálták most viszonozni azzal, hogy Besztercebányán felvonultatták az általuk felújított, tizenkilencedik és huszadik századi tűzoltótechnikát. A nézők és a szakma ugyancsak a világverseny minden napján ezeket a felújított darabokat láthatták, melyeket a somorjai önkéntesek elődeik hagyatékából megőriztek, így a tűzoltólétrákat, fecskendőket, stb.

„Rengetegen érdeklődtek irántuk, a nemzetközi küldöttségekből is. Jó érzés volt somorjainak lenni Csehországban is” – fejezte be a tűzoltóparancsnok.

A besztercebányai világbajnokságon mintegy 30 ország képviseltette magát. Felvidék pedig első ízben adott otthont ennek a rangos eseménynek.

 

Copyright © 2024 Somorjai