2024. ápr. 14., vasárnap

Természetvédelmi együttműködés Magyarország és Szlovákia között 

2019.11.6. 13:42
Peter Gábor

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság egy Interreg V-A Szlovákia-Magyarország projekt keretében folytatta az együttműködést az államhatár túloldalán lévő partnereivel, így a Szlovák Természetvédelmi Hivatallal, valamint a Somorjai Régiófejlesztési Ügynökséggel. A projekt partnerei hazai oldalról a Pisztráng Kör Egyesület, illetve Mosonmagyaróvár város Önkormányzata.

A vezető partneri feladatokat Igazgatóságunk látta el. A projekt címe: A Szigetköz-Žitný ostrov Natúrpark előkészítése és további összehangolt természetvédelmi kezdeményezések megvalósítása. (Projekt rövid címe: Nat-Net Duna/Dunaj 2, projekt regisztrációs száma: SKHU/1601/4.1/121)

IMG_5210

A Szigetköz és Žitný ostrov (Szigetköz-Csallóköz) térségeinek hasonló okokra (a Duna tájformáló szerepére) vezethető vissza a kialakulása, illetve védett területeinek közelsége egyaránt indokolttá teszi a térségben a természetvédelmi tevékenységek összehangolását. Az együttműködés fokozása és a határon átnyúló természetvédelmi kapcsolatok intézményesítése céljából a korábbi NAT-NET DUNA/DUNAJ projekt partnerei a Szigetköz és Žitný ostrov térségben kialakítandó közös natúrpark (szlovákiai részről nemzeti park) előkészítését végezték. Ennek részeként a helyi érintettek bevonásával elkészült a Szigetközi Natúrpark Megalapozó és Fejlesztési dokumentáció, majd megalakult a Szigetközi Natúrpark. 

A határon átnyúló védett terület (magyar oldalon natúrpark, szlovák oldalon nemzeti park) célja, hogy koordinálja a természetvédelemre, a környezeti nevelésre és az ökoturizmusra irányuló határon átnyúló kezdeményezéseket a magyar-szlovák határ mentén. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A projekt tevékenységei magukban foglalták: 

• A közös határon átnyúló natúrpark/nemzeti park Megalapozó Tanulmányának és Kezelési Tervének elkészítését a helyi érintettek (önkormányzatok, civil szervezet, illetve a turizmus ágazatában működő vállalkozók Szigetköz és Žitný ostrov térségéből) aktív bevonására irányuló számos műhelytalálkozó eredményei alapján. Közös menedzsment terv elkészítését. 

• Mobil interaktív kiállítások és egy mobil laboratórium kialakítását, ezek bemutatását a térség 6 környezeti nevelési központjában és 30 iskolában a határ mindkét oldalán. 

• Az öko-mobilitás elősegítését a partnerek meglévő öko-mobil flottájának továbbfejlesztését, és az ezekre épülő terepi programok szervezését. 

• A környezeti nevelésre irányuló kezdeményezések megvalósítását szigetközi és csallóközi diákok részvételével. A határon átnyúló együttműködés szintjének növelése céljából a partnerek 174 határon átnyúló rendezvényt valósítottak meg csaknem 2 500 magyar és szlovák részvevő közreműködésével. 

• A geocaching útvonal továbbfejlesztését 20 új geocaching pont kialakításával, és egy 15 geocaching túrát tartalmazó applikáció létrehozásával. 

Teljes költségvetés: 464 460,20 EUR 

ERFA támogatás: 394 791,17 EU

P1260348

logo_minor

Copyright © 2024 Somorjai