2024. máj. 26., vasárnap
RegioJet: leállhat a vonatforgalom a Komárom–Pozsony vonalon

RegioJet: leállhat a vonatforgalom a Komárom–Pozsony vonalon

2020.7.7. 14:09
ujszo.com

December közepétől akár le is állhat a vonatforgalom a Csallóközt átszelő Komárom–Pozsony vasútvonalon, amelyet ma a RegioJet magán-vasúttársaság üzemeltet. A cég a minisztériumot, a tárca a vállalatot hibáztatja. Az egész probléma az előző kormány idején jött létre.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

A közlekedési minisztériumnak alig fél éve van arra, hogy olyan vasúttársaságot találjon, amely biztosítaná a főváros és Komárom közötti személyszállítást. A szakasz működtetésére az előző kormány idején kiírt versenytárgyalás ugyanis eredménytelenül zárult, így jelenleg egy vállalatot sem bíztak meg a rendkívüli forgalommal bíró vonal további működtetésére. A RegioJet szerint a versenytárgyalás nem volt rendben, későn írták ki, és irreális követelményeket fogalmaztak meg benne. A cég szerint nem véletlen, hogy ilyen feltételek miatt más társaságok sem érdeklődtek.

„Valós a veszélye, hogy december közepén, amikor lejár a RegioJet szerződése, elmegy az utolsó vonatunk és semmilyen más szerelvény nem fog a szakaszon járni”

– mondta lapunknak Aleš Ondrůj, a RegioJet szóvivője. „Erről pedig csak a minisztérium tehet” – tette hozzá azzal, hogy a tárca túl sokáig húzta a versenytárgyalással az időt. „Mindezt azért, hogy kiüssék a versenyből a RegioJetet” – véli Ondrůj. A szóvivő hozzátette, két évig tartó átmeneti időszakban működtetni tudnák a szakaszt, de csak a már ma is forgalomban lévő, régebbi kocsikkal. Az új, klimatizált szerelvényeket ugyanis bérlik, és mivel nem biztos, hogy ők kapják az újabb hosszú távú megbízást, a bérletet nem hosszabbították meg, újakat szerezni pedig az idő rövidsége miatt nem tudnak. „Addig nem vehetünk, vagy bérelhetünk új szerelvényeket, amíg nem nyertük el a pályázatot, ez pedig a többi cégre is igaz” – Ondrůj.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai