2021. nov. 28., vasárnap - Stefánia
arpad-ersek

Bizalmat kérünk ezután is Beszélgetés Érsek Árpáddal, a Híd párt listavezetőjével, közlekedésügyi miniszterrel

2020.2.26. 09:45
PR-cikk
Ľuboš Pilc

O Miként értékeli aHíd lakossági fórumait?

Fárasztó, mégis örömteli kampány volt, hiszen Vízkereszttől máig saknem ötszáz településen találkoztunk a polgárokkal, akikkel tartalmas beszélgetéseket folytattunk. Minden felvetésre őszintén válaszoltunk.  Azokra is, amelyeket politikai ellenfeleink rosszakaratúan terjesztettek rólunk. Aki ismer engem, vagy olvassa a nyilatkozataimat, meggyőződhetett arról, hogy mindig őszintén beszélek. Igy cselekedtem ezeken a fórumokon is.

O Miként zajlottak a lakossági fórumok?

Számot adtunk négy esztendős munkánkról,eredményeinkről. Megmentettük magyar iskoláinkat, követelésünkre  létrejött a Kisebbségi Kulturális Alap,amely  jelentős lépést jelent  művelődési autonómiánk eléréséhez. Növekedtek az eddigi alacsony nyugdíjak, kedvező kölcsönt folyósítunk az ifjú házasoknak, akik ennek köszönhetően könnyebben juthatnak lakáshoz.  Csökkentettük a vállalkozók adóterheit.

O Főleg azok, akik naponta utaznak Pozsonyba, viszont továbbra is zúgolódnak. Meddig?

Rövidesen átadjuk az R7-es gyorsforgalmi út első szakaszát Somorja, majd Egyházgelle és Pozsony között, amely lényegesen csökkenteni fogja a fővárosba tartó közúti közlekedésben napjainkban tapasztalható  idegőrlő araszolásokat.. A kulturáltabb vasúti utazás érdekében 800 ezer eurós többletkiadással emeletes vonatszerelvényeket állítottunk be a Komárom és Pozsony közötti Regio Jet járatain. Ez a vonal egyébként az egyvágányú szlovákiai viszonylatban a legforgalmasabb, ezért felgyorsítottuk az előkészületeket a második sínpár megépítése érdekében. A Híd kezdeményezésére elfogadták a Lex Csallóközként ismert törvényt, amelynek köszönhetően szigorúbban védjük egyik legdrágább kincsünket, a világon egyre inkább stratégiai értéknek számító vízkészletünket, ivóvizunket. A Dunaszerdahelyi járásban  jelenleg 67 önkormányzat tevékenykedik, közülük több mint ötven jelentős támogatást kapott a Környezetvédelmi Alapból és más országos forrásból a települések. Óvodák.iskolák, művelődési hátak korszerűsítésére, csatornahálózatok bővítésére és más fontos közösségi célokra. Több száz millió eurót sikerült folyósítanunk régiónkba, amely évtizedekig Szlovákia mostohagyerekének számított.

 O Mi jutott mindebből városunknak?

A komfortosabb közúti és vasúti közlekedés nyilván a somorjaiakat is segíti. Nemrég felújítottuk a 63-as országutat Tejfalutól a Lidl üzletig, Nemrég írtam alá azt a pályázatot, amelynek eredményeként 850 ezer euro ráfordítással kerékpárút épül a felvízcsatorna és Úszor között. Rövidesen kicserélik a Vadász utcai óvoda nyílászáróit, Új aszfaltszőnyeget kap a töltés Bős és Somorja közötti szakasza. Ezek a tények azt igazolják, hogy nem feledkeztem meg szülővárosomról.

O Nyilván akadtak, akik bírálták is politizálásukat. Milyen kifogások hangoztak el?

Legtöbben azt kérdezték, hogy főleg Ján Kuciaknak és jegyesének meggyilkolása után miért nem léptünk ki a kormánykoalícióból. Erre is őszintén azt válaszoltam,  hogy két éve sokat dilemmáztunk ezen. Ma elmondhatjuk, hogy ha  kilépünk, akkor Marian Kotleba pártja gond nélkül beugrik a helyünkre, ahogy az most kedden is bebizonyosodott. Mi viszont nem teljesíthettük volna igéreteinket, nem váltották volna le -- jórészt a Híd és a közvélemény követelésére -- Robert Kaliňák belügyminisztert, és Robert Fico kormányfőt, nem indult volna meg a rendőrség és a közélet megtisztítása a korrupt elemektől.  Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Mikuáš Dzurinda és Iveta Radičpvá kormányában sem ért el magyar párt olyan eredményeket, mint az eltelt négy esztendőben, amikor a Híd koalíciós kormánypártként munkálkodott. Egyébként a mostani kampányban egyetlen szlovák ellenzéki párt sem tett olyan kijelentést, miszerint a Híddal nem lépne szövetségre. Ami annak az elismerése, hogy érdekképviseletünk észérvekre és nem nacionalista hőzöngésre épült.

O Milyen tanulságokat szűrt le a lakossági fórumokon elhangzottakból?

Sokan biztattak, hogy folytassuk a munkánkat, mert nem kevés a tennivaló Somorján és a Csallóközben is. Ezért további bizalmat kérünk tisztelt választópolgárainktól. Mi közéleti hidat alkotunk  a többségi nemzet és a hazai magyarok, valamint más kisebbségiek között . Magyarként és Szlovákia polgáraiként munkálkodunk tovább szellemi és anyagi gyarapodásunkért.Ha nincs híd akkor döbben  rá az ember, amikor nem tud átjutni a túlsó a partra. Ilyenkor hirtelen elkezd hiányozni a híd. Társadaknunkban is hasonló a helyzet. A Híd párt ezután sem hiányozhat a parlamentből és a kormányból, mert ha ott lesz, akkor nem térhet vissza a mečiari sötét korszak, nem uralkodhat el Kotlebáék és mások nacionalizmusa, rasszista gyűlölködése. Szombaton  családjaink, nemzeti közösségünk,országunk jövőjéről döntünk. Ezért kérem, szavazzanak a Híd pártra, amely igazolta, hogy méltó a bizalomra. A Híd az emberségesebb jövőbe vezet.

Előre is köszönöm bölcs döntésüket!

Copyright © 2021 Somorjai