2024. ápr. 17., szerda
Vitatott somorjai tüzijáték

Vitatott somorjai tüzijáték

2019.12.16. 10:52
Szilvássy József
Pixabay

Besztercebánya önkormányzatához hasonlóan mőlt héten Komáromban, Ógyallán és több más  településen is úgy döntöttek, hogy idén lemondják a helyi szilveszteri tüzijátékot, amelynek összegét az eperjesi tragédia károsultjainak adományozzák.

Ugyanilyen javaslattal állt elő múlt csütörtökön a somorjai képviselőtestület ülésén Tóth Imre, a pénzügyi szakbizottság elnöke is. Aki hozzátette: erre a hangos látványosságra szánt pénzt jobb célokra is fel lehetne használni, mint a kutyák és más házi állatok stresszelésére. Indítványát végül visszavonta, mert az illetékesek olyan szerződést kötöttek a tüzijátékot rendező céggel, hogy a költségek 60 százalékát akkor is meg kell fizetni, ha az akciót bármilyen okból lefújják. Ha elfogadják Tóth Imre javaslatát, akkor legalább  maradék 40 százalékot viszont átutalhatták volna a rászorulóknak. Amennyiben az érintett cég a körülmények ellenére ragaszkodna a megállapodáshoz.

A teljes igazsághoz tartozik, hogy a városatyák megszavaztak 3 ezer eurót az eperjesiek megsegítésére, ami nemes cselekedet. Ám a tüzijátékot lemondhatták volna, még ha a szóban forgó szerződés előnytelen városunk számára. Komáromban például elintézék, hogy a tüzijátékre felkért társaság visszaveszi a a petárdákat és más eszközöket. Tudomásom szerint térítésmentesen.

A somorjai fő téri tüzijáték azért sem hiányozna, mert amúgy is sokan ezzel a hagyományosnak mondható színes, új esztendőt köszöntő durrogatásokkal pótolják. Sok száz ebtulajdonoshoz idén is nyilván átvészeli  ezeket a kedvenceink számára nyugtalanító órákat. Megértik, hogy városunkban is a vidám polgárok és baráti társaságok magán tüzijátékokat tartanak, petárdák tucatjait kilőve.

Csak azzal nem tudnak megbékélni, hogy mindezt nemcsak szilveszterkor és az új esztendő első óráiban teszik, hanem korábban és később is. A Vadász utcában, ahol lakom, az egyik családi ház udvarán már múlt szombat éjjel lövöldözték a süvítő, valóságos hangrobbanást kiváltó pirotechnikai eszközöket. Nyilván létezik városi rendelet, amely időhatárt szab az ilyesmiknek, amelyről azonban kevesen tudnak. És még kevesebben tartják be.

Ezért csak megértést kérhetek sorstársaimmal együtt. Szilveszterkor, még az új esztendő első óráiban elviseljük a látványos és főleg hangos tüzijátékokat, petárdázásokat. Cserébe aztán csendet, nyugalmat kérünk. Legalább az új év második napjától.

logo_minor

Copyright © 2024 Somorjai