2024. ápr. 17., szerda
Pilc

Vita és huzavona az R7.es körül

2020.2.5. 12:40
Szilvássy József
Ľuboš Pilc

Fellángoltak a viták a már nagyon várt R7-es gyorsforgalmi út első szakasza átadásának várható időpontjáról, valamint az eddig elvégzett munkálatok minőségéről. Emiatt  Nagyszombat megye illetékesei egyelőre nem voltak hajlandóak átvenni a felüljárókat, illetve a gyorsforgalmi úthoz vezető szakaszokat.

„A D4R7 konzorcium sajnos,nem áltt feladata magaslatán. Gyenge minőségű a műtárgyakat borító aszfalt,már most rozsdásodnak, több helyen pedig betőmődtek a vízelnyelők, tnéhány helyen sáros az út, a töltések mellett sok a szemét, néhol a tartópilléreket sem rögzítették megfelelően. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy az újnak nevezett utakra azonnal százezreket költsünk a megye pénzéből, hogy biztonságos és kellő minőségű legyen az Egyházgelle és Pozsony közötti gyorsforgalmi út” -- nyilatkozta honlapunknak Berényi József, megyei alelnök.

Megkeresésünkre Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter elismerte: valóban akadnak apróbb hibák az építkezésen. „Úgy is megegyezhettünk volna, hogy mindezeket közösen dokumentáljuk,a konzorcium pedig a saját költéségére záros határidőn belül kijavít minden hibát. Csak hát közelednek a választások, a megyei elnök aIgor Matovič pártjának tagja, egyik helyettese pedig az MKP politikusa, vagyis mindketten ellenzékiek, ezért kekeckednek. Egyébként mi megtehettük volna, hogy akár ideiglenes engedéllyel átadjuk a Somorja és a Pozsonypüspökihez tartozó Ketelec közötti, teljesen kész szakaszt, de ilyesmiből nem akarunk politikai tőkét kovácsolni. Ugyanakkor  mielőbb szeretnénk enyhíteni a főváros fele vezető utak zsúfoltsáán” -- hangsúlyozta a tárcavezető.

Elmondta azt is, hogy a kifogásolt asztaltból mintát vettek és az illetékes laboratúrium szerint a minőségük megfelelő. „Természetesen mások  a kritériumok a gyorsforglmi, illetve a másod-és harmadrendű utakon” -- tette hozzá. További kérdésünkre kifejtette, hogy a beruházó és a rendőrség is vizsgálódik, hogy az építő cég valóban használt-e környezetszennyező, valamint rákkeltő azbesztanyagot az utak alapozásához. Az R7-es kapcsán nem bizonyosodott be ilyen gyanú, a D4.es körgyűrű egyes szakaszait még vizsgálják.

Érdeklődtünk arról is, vajon  a sok vita és huzavona miatt mikor vehetik igénybe a járművezetők az R7-es Egyházgelle és Pozsony közötti szakaszát. „ Az eddigi tervek szerint  talán márciustól, de lényeges javulás csak ősztől várható, amikorra elkészül az épülő körgyűrű és a Bajkál utcai D1.es keresztezpdés (felvételünkön). Addig Ketelecnél torlódni fog a forgalom” --hangzott a válasz.

logo_minor

Copyright © 2024 Somorjai