2024. júl. 21., vasárnap
skola_hu

Vissza az iskolapadba: júniustól indul az önkéntes alapú iskola

2020.5.19. 12:36
ujszo.com

Június elsejétől a gyerekek újra mehetnek óvodába és iskolába – már ha a fenntartó úgy dönt, megengedi az oktatást az intézményekben. Az iskolák megnyitása ugyanis ugyanúgy, mint a részvétel nem lesz kötelező. A fenntartót nem kötelezik arra, hogy kinyissa az iskolát, de a szülőt sem, hogy visszaküldje gyermekét az iskolapadba.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

Június elsejétől megnyílhatnak az óvodák, a speciális óvodák, az alapiskolák és a speciális alapiskolák alsó tagozatai és az 5. osztályok. (Július Dubravay/Plus jeden den)

A kormány engedményei az oktatásügyi intézményeket is elérték. Ha a fenntartók úgy döntenek, június elsejétől megnyílhatnak az óvodák, az alsó tagozatos és az ötödik osztályok is.

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter nem feltételezi, hogy lenne fenntartó, aki bezárva tartaná az intézményeket. Mint mondja, az idősebb diákoknak még nem engedélyezett a visszatérés – hasonló intézkedéseket hoztak a szomszédos országok is. Gröhling szerint az óvodában legfeljebb 15 gyerek tartózkodhat majd egy csoportban, az alapiskolában pedig legtöbb 20. A tanintézeteknek az egészségügyben dolgozók, a rendőrök, a mentősök, a tűzoltók és a tanárok gyerekeit kell előnyben részesíteni.

Szintén prioritást fognak élvezni azon gyerekek, akiknek szülei nem tudnak otthonról dolgozni: szalagmunkások vagy boltban dolgozók. A tárcavezető szerint helyszűke esetén ideiglenesen a községek a rendelkezésükre álló többi épületet is kihasználhatják.

Az iskolába visszatérő gyerekeknek szigorú óvintézkedéseket kell betartaniuk. A gyerekeket csak olyan személy hordhatja az adott intézménybe, akivel egy háztartásban élnek. A kísérők azonban 10 percnél többet nem tölthetnek majd az épületben. A gyerekeknek nem lenne szabad más csoportból való gyerekekkel találkozniuk.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai