2024. feb. 23., péntek
pomle stromy

Veszélybe kerülhet a somorjai műfüves pálya megépítése

2019.3.19. 05:00
felvidek.ma

Január 21-én Somorja város oldalán megjelent egy dokumentum arról, hogy  megkezdődhet az FC STK 1914 Somorja futballstadionjától északra található területen lévő fák kivágása, mivel a klub műfüves pályát szeretett volna építeni.

A gond ott kezdődött, amikor a helyi szlovák portál – melyről már pár éve mondtunk véleményt , s az arra érkező támadásokra is közöltünk választ – most is félrevezető cikket közölt arról, hogy hol lesz a fakivágás és, hogy milyen fákról lesz szó. A cikk szerint a fociklub területe mellett lévő, nagyon közkedvelt és felvidéki szinten is ritka Pomlé parkerdőben vágnak ki 148 fát. Az igazság ellenben az volt, hogy a fakivágás nem a Pomlét, hanem a pálya melletti részt érinti, s az ott lévő 148 fa több mint fele pár éves facsemete csupán, melyek maguktól nőttek ki, s a fennmaradt fák fele sem több 10-15 évesnél. S valóban, van ott 20-25 fa, melyek értéke nagyobb, de a megfelelő országos szakhivatalok szemléje megállapította, hogy megfelelő számú (300) fa kiültetésével ez a probléma kezelhető.

Viszont a félinformációk közzététele után a beköltözött lakosok egy része felfújta a témát, és annak ellenére kezdett petíciózásba, hogy a klub képviselői találkoztak a város vezetőivel, a környezetvédelemmel foglalkozó polgári társulások képviselőivel és az Országos Környezet és Természetvédelmi szervezettel, hogy közös álláspontot alakítsanak ki, hogyan valósítható meg a műfüves pálya projektje a lehető legkisebb környezetvédelmi beavatkozásokkal. A tárgyaláson a részvevők abban egyeztek meg, hogy a lehetőségekhez mérten a lehető legtöbb fát meghagyják a környéken.

A petíció kezdeményezői egyébként ugyanazok, akik a novemberi választások előtt támadták az akkori városvezetést és a választáson induló jelölteket.

A műfüves pálya projektjét, melynek mérete megegyezik az UEFA által előírtakkal (105x68m), a Szlovák Futballszövetség 100 000 euróval támogatja. A pálya a Pomlé melletti öreg pálya helyére kerülne a terv szerint.

A petíció egyébként tényleg alátámasztja azt az elméletet, hogy bármit is csinál a város, az egy bizonyos csoport számára csakis rossz lehet. Az aláírók 70 százaléka azt sem tudta, mit ír alá – mivel az aláírókkal beszélve kiderült, nem mondták meg nekik pontosan, miről van szó. A másik dolog pedig – ami még felháborítóbb, hogy a kb. 900 ember fele nem is somorjai lakos.

Mindenesetre a probléma adott. A városnak józanul kell döntenie, főleg azért, mert Somorját évtizedek óta a Felvidék sportvárosaként tartják számon, így egy műfüves pályára a klubnak, az ott futballozó 200-250 gyereknek, de a városnak is szüksége van.

„Ha egy klub több mint 200 gyerekkel foglalkozik, szüksége van egy műfüves pályára, és az a felnőtt csapat szükségleteit is kielégítheti. Somorján egy műfüves pálya léte nagyon hiányzik. A pálya területének bővítése miatt elengedhetetlen ugyan 148 kisebb-nagyobb fa kivágása, a legtöbb kisebb, kevésbé jelentős. Ellenben elkerültük a történelmi fák kivágását és a Pomlé parkerdőben lévőket is. Ráadásul megígértük, hogy 300 új fát ültetünk ki, mellyel bővítjük a parkerdőt, s egyúttal a somorjaiak pihenési területét. A sport és a környezetvédelem továbbra is elsőbbséget élveznek a városban” – nyilatkozta Horváth Csaba, a klub elnöke az stksamorin.sk oldalnak.

Orosz Csaba a samorin.sk-nak adott interjújában kiemelte, hogy az érdekelt felek 300 facsemete kiültetésében és füves terület létrehozásában egyeztek meg a szomszédos mezőn, amely szintén a város tulajdonát képezi. Mint elmondta, az önkormányzat régtől tervezi a Pomlé erdőpark bővítését, ezzel együtt pedig a szabadidős tevékenységet, pihenést és sportot szolgáló terület növelését a városban. Orosz felhívta a figyelmet arra is, hogy egy megfelelő nagyságú műfüves pálya megépítése szintén régebben szerepel a város tervei közt.

„Az STK Somorja a város legnagyobb sportklubja, amelyik több, mint 200 gyerek és ifi sportolót mozgat folyamatosan, a téli edzésük feltételei viszont nincsenek biztosítva, így bérelt pályákon edzenek. Külön szerencse, hogy a Szlovák Futballszövetség is támogatja a kezdeményezést, nem is kis összeggel – 100 ezer euróval. Ha a beruházás idén sem valósul meg (három éve húzódik már), ez az összeg elveszik. Tehát részemről: fakivágás a Pomléban – NEM! műfüves pálya – IGEN” – nyilatkozta Somorja város polgármestere.

Copyright © 2024 Somorjai