2021. okt. 22., péntek - Előd
Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak

Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak

2020.10.5. 05:00
Zsuzsanna Sill

Október elején, mikor már javában ismétlik a gyerekek az ismert gyerekverset, a szülőkben gyakran felmerül a kérdés, vajon mit tehetnének a család, a gyerekek egészségéért.

Különösen aktuális e kérdés a jelenlegi vírusos időben, mikor minden fórumról a szigorítások, az óvintézkedések zúdulnak az emberre. Szinte már félelmetessé válva, mindenhol maszkot viselünk, az iskolákban testhőmérsékletet mérnek, a maszk és a fertőtlenítő már ismertebb kellék, mint a kréta vagy a tankönyv.

Ritkábban hallunk, olvasunk arról mit tehetnénk, hogy erősíthetnénk szervezetünk ellenálló képességét, akár a természet patikájából . Ilyenkor ősszel a természet bőven kínál számunkra lehetőséget. Pár ötlettel szolgálunk, mely gyógynövények lehetnek a családok, az iskolás gyerekek segítségére a természet patikájából. Régi csallóközi feljegyzésekből és bevált praktikákból válogattunk.

Október tájékán egyre gyakoribbá válnak az esős napok, sokszor találkozunk náthás, meghűléssel bajlódó gyerekkel, felnőttel. Manapság az egyszerű náthás tünetet is félelemmel kísérik a körülöttünk lévők, az is előfordulhat mostanság, hogy összekeverik a koronavírussal, és hipp-hopp karanténba kerülünk, vagy gyermekünket haza küldik az iskolából.

Orvoshoz fordulni is egyre körülményesebb, sok esetben telefonos segítséget kapunk csak. A patika helyett jobban tesszük, ha Hippokratészra hallgatunk, aki szerint : „Medicus, curat, natura sanat”, - azaza  „Az orvos kezel, a természet gyógyít.”

Pár gyógynövényt sorolunk fel, melyek nagy segítségünkre lehetnek.

A kamilla – világszerte ismert gyógynövény, az orr, a garat, a homlok nyálkahártya gyulladásait gyógyítja öblögetéssel, inhalálással, gőzfürdővel, de kellemes illatú teája is kitűnő gyógyír a fentebb felsorolt tünetekre.

A borsmenta – leveléből főzött tea torokbántalmak és rekedtség ellen hatásos.

A hársfavirág – teája torokfájás és köhögés ellen kitűnő

A lándzsás utifű -  köhögés ellen a leghatásosabb.

A fent felsorolt gyógynövények a kertekben, mezőkön gyűjthetőek, de ha netán elmulasztottuk, akkor vásárolhatunk is belőlük készített gyógyteát.

Igazi sos teát készíthetünk megfázásos tünetek esetén bodzából, kakukkfűből illetve orvosi zsályából.

Mindenkinek jó egészséget kívánunk.

logo_minor2021

Copyright © 2021 Somorjai