2024. máj. 26., vasárnap
odpad_hu

Újabb szennyezés veszélyeztetheti a csallóközi vizet

2020.1.30. 08:46
ujszo.com

Két évvel az atrazinszennyezés, valalmint a vereknyei hullaédklerakatból szivárgó szerek után újabb környezetvédelmi teher veszélyezteti a csallóközi ivóvizet az aktivisták szerint. A környezetvédelmi minisztérium azonban cáfolja a hírt.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

A környezetvédelmi tárca már elkezdte az évek óta szivárgó vereknyei lerakat lezárását, de nem csak az egykori vegyüzem területén lehetek veszélyes anyagok a fővárosban. Egy polgári társulás szerint egész Pozsonyt behálózhatja a szennyezés.

Időzített bomba

A Mi vizünkért Polgári Társulás a héten hívta fel a figyelmet arra, hogy nem csak a vereknyei veszélyes hulladéklerakatból szivároghatnak vegyi anyagok a felszín alatti vizekbe, hanem a Récse városrész ipari zónájában, a kiskertes övezet közelében található lerakatból is. „Az egykori vegyi üzemekből feltehetően a kezdetektől, 1873-tól Miklós-majorba (Žabí majer) szállították a hulladékot egészen 2006-ig, a lerakat nem szakszerű helyreállításáig” - mondta Annamarie Velič a polgári társulás elnöke hozzátéve, hogy a Miklós-majorból induló kanálisból a Kis-Dunába és az egész Pozsonyon keresztülfolyó, ún. Smradľavky kanálisba, és ezáltal a csallóközi talajvízbe kerülnek a veszélyes anyagok.

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai