2024. ápr. 16., kedd
Új versenyt írnak ki a csallóközi vasúti vonalra

Új versenyt írnak ki a csallóközi vasúti vonalra

2020.6.17. 12:32
ujszo.com

Fél év múlva lejár a RegioJet szerződése a Pozsony–Dunaszerdahely–Komárom vasúti vonalon. A közlekedési minisztérium ígéri, nem maradnak vonat nélkül a Csallóközben élők.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

Az év végéig érvényes a cseh közlekedési magántársaság megbízása, a tárca ugyan kiírta a versenypályázatot az üzemeltető kiválasztására, eredményt azonban nem hirdettek.

Problémás pályázat

A tavaly novemberben kihirdetett nemzetközi versenyt több jelentkező, valamint a Közlekedési és Gazdasági Intézet is bírálta.  A Yosaria Trains panaszt nyújtott be, mert diszkriminatívnak tartotta a megrendelést. Hasonlóan lépett fel a Szlovák Államvasutak (ZSSK) is, amely formális óvást nyújtott be a a minisztériumban. Tomáš Kováč, a ZSSK szóvivője lapunknak elmondta, hogy több, a versenyben megszabott időpontot is kifogásoltak.

„Meggyőződésünk, hogy a verseny kihirdetője által feltüntetett határidők bármelyik jelentkezőnek túlzottan rövidek lettek volna. A mi szempontunkból azonban a géppark bővítésével kapcsolatos, a törvénybe foglalt közbeszerzési határidők teljesítése is gátolta az ajánlattételt” – fogalmazott a szóvivő.

Kováč szerint elméletileg csak olyan jelentkező adhatott volna releváns ajánlatot, amelynek már a kiírás idejében megvolt a megfelelő gépparkja és felkészült a megrendelés teljesítésére, a ZSSK azonban nem tartozik ebbe a kategóriába.

Lezárták, nincs eredményt

A Közlekedési minisztérium ugyan elzárta az említett nemzetközi pályázatot, nyertest azonban nem hirdetett. „Mivel egyik jelentkező sem teljesítette a verseny feltételeit” – indokolta a lépést a tárca. Ezt Aleš Ondrůj, a RegioJet szóvivője is megerősítette. A társaságot arról is értesítették, hogy új pályázatot készítenek elő. Ezt szorgalmazta a ZSSK is. „Megkértük a minisztériumot, hogy a verseny megszüntetése után hirdessen egy új, transzparens pályázatot, amely egyik jelentkezőt sem diszkriminálja” – folytatta Tomáš Kováč leszögezve, hogy a társaság biztosan bejelentkezik az új pályázatra, ugyanis az a céljuk, hogy modernizálják a vasúti közlekedést és egyre jobb szolgáltatásokat kínáljanak az utasoknak.

Tárgyalnak a folytatásról

Decemberig a RegioJet szállítja az utasokat a déli vasúti vonalon, egyelőre azonban kérdéses, hogy a cseh magántársaság megbízásának lejárta után ki indít majd vonatokat az egyre népszerűbb, és telítettebb szakaszon.

„Folyamatban van a nemzetközi verseny megismétlésének előkészítése, valamint a december utáni válságidőszakra is készülünk, amikor lejár a közlekedési vállalat megbízatása.Az európai jogszabályokkal összhangban tárgyalunk arról, ki üzemeltesse a vonalat, amíg nem lesz ismert az új pályázat nyertese”

– tájékoztatott a minisztérium. A tárca azt is közölte, hogy a jogszabályok lehetővé teszik, hogy még két évig közvetlen megrendelés alapján válasszák ki a szolgáltatót, amely jelenlegi, vagy új vállalat is lehet.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai