2024. ápr. 21., vasárnap
Új részleggel bővül a rehabilitációs központ

Új részleggel bővül a rehabilitációs központ

2021.7.29. 07:32
ujszo.com

Kómában szállítottak egy pácienst pár hónappal ezelőtt egy németországi klinikára. A Covidból gyógyultan, de magatehetetlen fekvőbetegként került a légi rehabilitációs központba. Felépülése sikertörténet, hiszen pár héten belül saját lábán távozhat.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

A neve elhallgatását kérő férfi egyike volt azon pácienseknek, akiket akkor szállítottak Németországba, amikor kulminált a pandémia idehaza, és a kórházakban kritikus helyzet alakult ki. Akkor több európai uniós ország szolidárisan reagált és felajánlották, hogy fogadják más országok Covid-pácienseit. Így került több hazai beteg Németországba, különböző városok klinikáira. A felgyógyulásukat követően hazaszállították őket, és elkezdődött a rehabilitációs kezelésük. 

Külön csapat dolgozik

Mióta két hónappal ezelőtt megnyitottuk a poszt-covidos rehabilitációs osztályt, több ilyen felépülésről számolhatunk be, ez természetesen nemcsak a páciensek, hanem valamennyi egészségügyi dolgozó számára is óriási öröm és elégtétel. Nincs annál nagyobb sikerélmény, mint amikor egy deréktól lebénult ember, pár hónapos kezelés után bottal ugyan, de a saját lábán távozik tőlünk

– kezdi a beszélgetést Slovák Gyula, a légi Vitalita központ igazgatója. Ezekhez a sikeres felépülésekhez nagymértékben hozzájárul az is, hogy egy komplex orvoscsapat, azaz tüdő- és rehabilitációs orvos, neurológus és belgyógyász felügyel minden beteget. Ők közösen hoznak döntést a gyógymód, jobban mondva mozgásterápia alkalmazásáról. A szakemberek többsége ugyanis azt vallja, hogy a poszt-covidos tünetekben szenvedő pácienseknek nem kényelmes, relaxációs fürdőre van szükségük, hanem aktív mozgásterápiára. Akár akaratuk ellenére is, állandó fizikai erőfeszítést kell generálni. „Sajnos, az élet nem olyan, mint ahogyan azt a Steven Seagal-fil-mekben láthatjuk. Olyan nincs, hogy valaki kómában van, egyszer csak felébred és magától elkezd mozogni, sőt, tornázni. A valóságban Steven Seagalnek is el kellene mennie egy hozzánk hasonló központba, ahol heteken át mozgásra kényszerítik. Ha nagyon akar és egy valóban ösztönző csapat veszi körül, akik mindebben segítik, akkor létrejön a csoda és lábra áll. Mint ahogyan nem egy esetben van erre példa nálunk is. Ám ezt elsősorban a páciensnek kell akarnia. Nem rezignálhat és nem adhatja fel” – mondja félig nevetve, de végül is komolyan Slovák Gyula. 

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai