2024. már. 1., péntek
kominar_hu

Tűzoltó helyett inkább kéményseprőt

2018.11.8. 22:06
ujszo.com

Sokan nem tudatosítják, hogy a kéménnyel és a kazánnal is rendszeresen kell törődni, amit a hatályos vonatkozó törvény is előír, és a kötelességek elhanyagolásáért pénzbírság fenyeget. Ráadásul a megfelelő karbantartással egészséges, biztonságos és meleg otthont tudunk biztosítani.

Szakemberek gyakran figyelmeztetnek: a gázkészülék veszélyes berendezésnek számít, amelyen kizárólag képzett szakembernek szabadna karbantartási és javítási munkákat végezni, a szakszerűtlen beavatkozás ugyanis óriási veszélyt, akár tragédiát is eredményezhet. A tulajdonosnak, a laikus felhasználónak azonban rendszeresen figyelnie kellene az egyes berendezések működését, hogy a lehető leggyorsabban észlelhesse, ha valami nem megfelelően működik. Ha pedig nem is tapasztalunk semmilyen gyanús dolgot, bizonyos időközönként mindenképpen tanácsos szakemberrel ellenőriztetni a kazánt és a kéményt is.

Fontos a megelőzés

A családi házakban kialakult tűzesetek leggyakoribb oka a fűtési rendszerek és a kémények nem megfelelő állapota, ezért a rendszeres, megelőző ellenőrzést nem szabad alábecsülni. Inkább hívjunk szükség esetén évente akár többször is kéményseprőt, mint a tűzoltókat! A kémény rendszeres ellenőrzésének a célja elsősorban a megfelelő átjárhatóság biztosítása, hogy biztonságosan elvezesse a tetőn keresztül az égéstermékeket, hogy azok ne juthassanak vissza a házba. A kémény falára korom rakódhat, amit ha nem söpörnek ki, néhány centiméter vastagságú is lehet. Ez problémát okozhat, ha például fával fűtünk, a kéményben akár 1200 Celsius-fokos hőmérséklet is kialakulhat. A gázfűtés pedig még veszélyesebb, mert a gáz nem érezhető, és ha az égésekor keletkezett égéstermék nem távozik a kéményen keresztül, az egész ház megtelhet vele. Bizonyos szinten mi is ellenőrizhetjük a kéményünket. „A tisztítónyíláson keresztül lámpával és tükörrel belenézhetünk vagy fényképezőgéppel belefényképezhetünk, és aztán a képet kielemezhetjük. Egy beesett madártetemet mi is észrevehetünk. Egyenes kéménynél arra is van esély, hogy végig látjuk a kémény falát, tetején a világító égbolttal. Ez megnyugtatóan igazolja a kémény átjárhatóságát. Ha a kémény besötétedik, az valószínűleg azt jelenti, hogy elhúzás van benne. A huzatot egy égő papírral ugyan ellenőrizhetjük, de megnyugtató véleményt csak a kéményseprő adhat” – részletezte az ezermester.hu szakportál.

Hívjunk kéményseprőt!

Kéményseprőt leggyakrabban ősszel és január elején lehet látni –, de a kéményt nemcsak a fűtési szezon elején, hanem közben is tanácsos ellenőrizni és kitisztítani. A szűkített és különleges alakú kémények esetében a szakemberek szerint akár havonta érdemes kéményseprőt hívni. A legfeljebb 50 kW teljesítményű berendezéshez tartozó kéményt legalább 4 havonta kellene ellenőrizni, a gázra működő berendezésekhez tartozó kémények esetében elég félévente, bizonyos esetekben elég évente hívni a kéményseprőt. A kémények karbantartását törvény is előírja, s aki ezt elmulasztja, 99 euróra büntethetik. A kéményseprő munkadíja régiónként változhat, általában 12–20 euró között mozog kéményenként, illetve számlázhat kiszállási díjat és útiköltséget. A végső árat befolyásolhatja az is, hogy a kéményt előtte mikor tisztították, mennyi korom van benne stb

Mi jellemzi a jó szakembert?

  • Átnézi a dokumentációt (használati utasítást, a kazán beszerelésének a módját, a szerelési útmutatót, a szellőzést, az elhelyezést stb.)
  • Vizuálisan ellenőrzi a kazánt – értékeli, hogy az üzemanyag nem szivárog-e, a kazán kívülről milyen állapotban van, megvizsgálja a hőszigetelést, milyen tiszta a környezet, ahol a kazán el van helyezve, a mérőműszerek működnek-e stb.
  • Értékeli az eddigi karbantartást – ehhez szükség van a korábbi ellenőrzésekről, javításokról szóló igazolásokra, jegyzőkönyvekre, tanúsítványokra.
  • Alaposan teszteli a berendezés működőképességét, s meggyőződik róla, hogy teljesíti-e a gyártó használati utasításában felsorolt funkciókat.
  • A technikus kitisztítja a kazánt és az egyes alkatrészeit.
  • Megállapítja a kazán hatékonyságát, az oxigén, a CO, a CO2 tartalmát, az égés hatékonyságát, a hőveszteséget, és az értékeket összehasonlítja a hatályos előírásokkal.
  • Jelentést készít a revízióról

Csökkenhet a kártérítés

„A vonatkozó törvény értelmében a háztulajdonosoknak évente legalább egyszer biztosítaniuk kell a kémény ellenőrzését. Önerőből is ellenőrizhetjük és tisztíthatjuk, nem kötelező kéményseprőt hívni, ám a kémény meghibásodása következtében keletkezett tűz miatti károk esetében a biztosító figyelembe veszi ezt is. Vagyis akinek nincs igazolása a kéményseprőtől, egy esetleges biztosítási esemény esetén vizsgálhatják, hogy a szakszerűtlen karbantartás mennyire okozhatta a tüzet, s csökkenhet a kártérítés” – magyarázta Martina Cvachová, a Groupama biztosító munkatársa. Ugyanez vonatkozik a különböző fűtési berendezésekre és rendszerekre, melyek karbantartása és ellenőrzése ugyancsak kötelező. „Tapasztalataink szerint a családi házakban kialakult tüzek leggyakoribb oka a fűtőtestek műszaki hibája, elhasználódása, az egyes berendezések helytelen bekötése és a különböző szerelési hiányosságok” – tette hozzá Cvachová.

Figyeljük a kazánt!

Aki rendszeresen figyeli a kazánját, gyorsan észreveheti, ha valami másként működik, mint korábban. Például megváltozik a láng színe, gyakran elalszik a gyújtóláng a régebbi típusú készülékeknél, túlságosan gyenge a fűtés. A legveszélyesebb pedig az, ha bejelez a szénmonoxid-érzékelő – annak biztosan oka van, valamiért kialakult a tökéletlen égés, és tanácsos gázszerelőt hívni.

„Bármilyen változást érzékelünk, gondoljuk végig, milyen beavatkozás történt az elmúlt időszakban” – tanácsolják az ezermeter.hu portál szakemberei. Például ha a lakásban nyílászárókat cseréltek, és légmentesen záró ablakokat tettek be a régiek helyére, akkor az alapvető problémát okozhat a lakás szellőzésében, de a nyílt égésterű gázkazán – és nemcsak gázkazán, hanem minden nyílt égésterű fűtőkészülék, vízmelegítő, de még a gáztűzhely – működésében is. De ugyanúgy problémát, életveszélyt idézhet elő egy konyhai elszívó vagy páraelszívó beépítése is. „Változást idézhet elő az is, hogy ha a hideg miatt a szerelő növelte a fűtőláng nagyságát. Ha a gázkészülék tiszta és karbantartott, akkor ez nem okozhat gondot, de ha a hőcserélő lemezeit vastagon belepi a ráégett por, sőt, a lamellák már összezáródnak, akkor elzáródik a kazán légellátása. A nagy lánghoz nem tud elegendő levegőt szívni, és máris létrejön a tökéletlen égés, szén-monoxid is keletkezik, sőt, vissza is áramlik a lakásba, ami életveszélyes!” – figyelmeztet az ezermester.hu.

A kazán rendszeres karbantartásával akár 25%-kal csökkenthetőek a fűtési költségek. Az ellenőrzést 2008-tól törvény írja elő, s mulasztás esetén 1600 eurós bírság szabható ki. Szakemberek szerint évente legalább egyszer hozzáértő technikust kellene hívni, illetve minél nagyobb teljesítményű és a kevésbé környezetbarát berendezések esetében gyakoribb ellenőrzésre van szükség. Az éves revízió legalább 60–70 euróba kerül – a szerelő útiköltsége és az alkatrészek ára nélkül, amelyeket esetleg ki kell cserélni. Az elhanyagolt kazánok esetében 30–40%-os felárat számlázhatnak a túl nagy szennyeződés miatt. (sza)

Copyright © 2024 Somorjai