2024. júl. 22., hétfő
Telekrendezéssel kapcsolatos kérdések is napirendre kerültek a somorjai testületi ülésen

Telekrendezéssel kapcsolatos kérdések is napirendre kerültek a somorjai testületi ülésen

2019.7.2. 07:59
parameter.sk

A somorjai képviselő testület idei harmadik ülése zajlott csütörtökön a helyi kultúrházban.

csaba

A testületi ülést a város hatásköréhez tartozó három alapiskola, a szlovák tannyelvű Bél Mátyás Alapiskola, a magyar tanítási nyelű Corvin Mátyás Alapiskola, valamint a Tejfalusi Alapiskola legsikeresebb tanulóinak kitüntetésével kezdődött. Részletek...

A következő napirendi pont alapján a város 2019-es év első negyedévére vonatkozó költségvetés teljesítésének értékelése volt. A pénzügyi szakbizottság elnöke, Tóth Imre tájékoztatása szerint az első negyedévben a folyó költségvetés betervezett bevételei és kiadásai megfelelnek az elvárt értékeknek.

nagy

                                                                                 Tóth Imre

A városi tartalékalap eszközeinek felhasználása kapcsán megemlítették, hogy az elmúlt időszakban csőtörés volt a somorjai kultúrházban, amelynek következtében az alsó szintet elöntötte a víz. A vízvezetékek meghibásodásának javítására, valamint a keletkezett károk elhárítására a város 18 ezer eurót különített el a költségvetésből. A munkálatok azóta is folynak, időközben viszont újabb repedéseket találtak a vezetékeken, ami további kiadásokhoz vezet. Orosz Csaba polgármester éppen ezért javasolta, a képviselő-testület pedig elfogadta, hogy az erre a célra elkülönített összeget növeljék meg négyezer euróval. Tóth tájékoztatása szerint a testületi ülés napjáig a város tartalékalapja 183 661 euró.

Élesztős Pál képviselő érdeklődésére a kultúrház igazgatónője, Nagy Myrtil elmondta, a többletmunkák szükségességét az okozta, hogy 2018 augusztusában volt egy nagyobb csőrepedés a kultúrház épületében, a munkálatok közben pedig további repedések keletkeztek, éppen ezért szükséges a rossz állapotban lévő vízvezetékek cseréje.

nagy1

                                                                            Nagy Myrtil

Felújítási munkálatokat terveznek továbbá a Somorjához tartozó teljfalusi tűzoltószertár épületén. A Jávorka Tamás által vezetett közlekedési szakbizottság javaslata alapján a testület megszavazta, hogy a város nyújtsa be a pályázatot a belügyminisztérium 30 ezer eurós támogatására, amelyből az épület ablakait cserélnék, valamint a külső falak hőszigetelését végeznék el.

sala

A testületi ülésen továbbá városi tulajdonú ingatlanok eladását, illetve bérbe adását tárgyalták meg a képviselők a lakosok kérvényei alapján. Az építési és városfejlesztési szakbizottság elnöke, Faragó Zoltán ismertette az egyes javaslatokat, amelyeket az előre kidolgozott ártérkép alapján állították össze. A testületben egyedüliként független képviselő, Kovács Roland megjegyezte, úgy kellene eladni a városi tulajdonban lévő területet, hogy az megközelítse a piaci értéket.

kovacs

                                                                   Kovács Roland

Faragó erre úgy reagált, hogy az ártérképet annak idején egy független szakemberrel dolgoztatta ki a város az alapján, hogy az adott telek hol helyezkedik el, milyen az ellátottság és az életkörnyezet színvonala. Ezt az ártérképet időközben többször is frissítették. A képviselő továbbá megjegyezte, hogy a legtöbb értékesítés során olyan kis területekről van szó, amelyek a város számára csupán elenyésző bevételt jelentenek, azt a szemléletet viszont nem tudja elfogadni, hogy ilyen esetben a város piaci áron kínálja a területeket. Mint fogalmazott, a várost a város polgárai alkotják, és az esetek döntő többségében arról van szó, hogy a város polgárainak az igényeit teljesítsék, és valamilyen módon lehetőséget nyújtsanak telekrendezésre vagy egyéb elképzelés megvalósítására. Amikor nem kis területekről, hanem komolyabb eladásról van szó, az természetesen már más folyamatot von maga után, jegyezte meg a szakbizottság elnöke.

farago

                                                                Faragó Zoltán

Kovács hangsúlyozta, nem ért egyet az elnök érvelésével, mert úgy gondolja, hogy a képviselők egyik legfontosabb feladata a város vagyonának megtartása és gyarapítása lenne.

Annak kapcsán, hogy Kovács Roland gyakran élt a kérdezés lehetőségével, Nagy József képviselő megjegyezte, hogy az MKP somorjai képviselete felelősségteljesen áll minden egyes problémához, ami a várost érinti. „Nálunk nincs olyan, aki mindenhez ért, nálunk szakemberek vannak az egyes területekre” – hangsúlyozta, majd hozzátette, a lakosok érdekeit tartják szem előtt. „Azért szólalunk fel ritkán az üléseken, mert az információkat nem itt, az ülésen, hanem már előtte igyekszünk begyűjteni, illetve az itt elhangzott kérdések nagy része megtalálható a városi hivatalban, illetve elérhető a város hivatalos honlapján is. A mi csapatunk keményen dolgozik, felelősségteljesen állunk a dolgokhoz, mert nekünk az a fontos, hogy az adott problémákat megoldjuk” – húzta alá Nagy József.

nagy3

                                                                          Nagy József

Jávorka Tamás megjegyezte, a város is gyakran kerül olyan helyzetbe, hogy szüksége van belátó pozitív hozzáállásra az emberek részéről. Példaként a futballpálya alatt lévő területek megvásárlását említette, amelyeket sikerült nem piaci áron, hanem megegyezéses alapon rendezni a város polgáraival.

 

 

Copyright © 2024 Somorjai