2021. okt. 22., péntek - Előd
online

Távoktatás tapasztalatok, eredmények

2020.11.12. 04:55
Peter Sill

Ismét hetek óta online tanítás folyik Somorja valamennyi középiskolájában, az alapiskolák felső tagozatán. Szokatlan ez a tanév ismét, a tavalyi tapasztalatok után lehet már rutinosabban álltak hozzá az iskolák. A tapasztalatok viszont azt mutatják,  hogy ez továbbra is nagy kihívás elsősorban a szülőknek.

Az iskolák és a pedagógusok többsége technikailag is felkészült a helyzetre, bár a pedagógusok többsége is saját gépen dolgozott. Viszont abban a pedagógusok többsége azonos véleményen van, hogy a felkészülés időigényesebb, a feladatok javítása is. Nehezebb fenntartani a diákok érdeklődését.  Hiányzik a személyes kontaktus.  Az iskoláknak nemcsak a tanítás a feladata, hanem a nevelés is, és abban a pedagógusok egyöntetűen megegyeznek, hogy az online módon nem megvalósítható.

A diákok azt nehezményezték, hogy egy iskolán belül a tanárok nem egységes online felületeket használt zavaró volt, hogy az egyik, Edupagen, míg a másik Zoomon jelentkezett be.

A szülők véleménye azonban alapvetően más. A családok, főleg a többgyermekes családoknak igenis megterhelő volt az online oktatás.  Egy háromgyerekes családnál komoly logisztikát igényelt, ki melyik szobában tanul, arról már nem is beszélve, ha a szülő is home office-ban dolgozott, tetejébe tanárként. A lakás egy zsongó méhkaptár hatását mutatta.

Sok helyen a feltételek megteremtése is gondokat okozott. Több helyen, általában laptop, nyomda már van a háztartásokban, de hogy ebből hirtelen kettő, háromra is szükség lett, az már megterhelte a családok költségvetését.

Voltak csoportok, akik óriási kihívásnak tekintették a kialakult helyzetet, de abban mindnyájan közös véleményen voltak, hogy a hagyományos oktatásnak nincs párja.

logo_minor2021

 

 

 

 

Copyright © 2021 Somorjai