2024. júl. 21., vasárnap
Tavaszi koncertet ad a friss Polgármester-díjas Harmonia Classica kamarazenekar

Tavaszi koncertet ad a friss Polgármester-díjas Harmonia Classica kamarazenekar

2019.5.17. 06:55
felvidek.ma

Május 18-án, szombaton, 18 órai kezdettel kerül sor a Harmonia Classica kamarazenekar tavaszi koncertjére, melyet hagyományosan a Németh-Šamorínsky István Művészeti Alapiskola koncerttermében rendeznek meg a szervezők.

„Egy régen dédelgetett álmunkat valóra váltva, Filmzenék címmel, tavaszi koncertre invitálunk minden kedves érdeklődőt. Az est sajátossága, hogy a műveket vonószenekari átiratokban szólaltatjuk majd meg. Bízunk benne, hogy ismét elnyerjük a tisztelt közönség tetszését” – kezdte tájékoztatóját Hegyi Brigitta, a somorjai kamarazenekar művészeti vezetője.

A zenekar tavaly jubileumi koncerttel ünnepelte  fennállásának 10. évfordulóját, majd ősszel a jubileumi koncert felvételéről hanghordozót adott ki, melynek bemutatóját a Mozi Clubban tartotta tavaly novemberben.

A zenekar idén áprilisban, Somorja város napja alkalmából megtartott díjátadó ünnepségen Polgármester-díjban részesült, a művészetek terén végzett kimagasló tevékenységért és Somorja városa jó hírnevének öregbítéséért.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy Somorja város ősszel megválasztott polgármestere méltónak tartotta zenekarunkat arra, hogy idén nekünk ítélje a Polgármester-díjat. Csapatunk tavaly ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, így már ismernek bennünket az emberek, s nemcsak a somorjaiak, hiszen több környező országban is koncerteztünk már. Reméljük, hogy még sokat játszhatunk így együtt, és hogy a somorjaiak továbbra is ilyen nagy érdeklődéssel fogadják majd a koncertjeinket” – tette hozzá Hegyi Brigitta, aki a művészeti vezetői tisztségén kívül természetesen a zenekar hegedűse is, és nagyon sokat köszönhetnek neki a zenekar tagjai. Ő a csapat egyik mozgatórúgója és máig összetartó ereje, aki szívén viseli a kamarazenekar sorsát.

A Harmonia Classica 2008-ban alakult, s a művészeti alapiskola volt tanárai és diákjai hívták életre. A tíz év során körülbelül húsz zenész fordult meg a zenekarban, tavaly szeptembertől tizennégyen játszanak aktívan.

A csapat az első koncertjét a bécsi Szent István-dómban adta, egy magyar szentmise alkalmával, de a továbbiakban fellépett Somorján és környékén, Mosonmagyaróváron, illetve a csehországi Pacovban és Prágában is. A zenekar két koncertet adott a bécsi Duna Filharmóniával Somorján, valamint az alsó-ausztriai Németóváron is.

A Harmonia Classica a Csallóköz egyetlen kamarazenekara, hiszen Pozsonytól Komáromig nincs több komolyzenét játszó vonós együttes.

A csapatot a klasszikus zene iránti szeretet és a formáció összetartó ereje élteti.

minca

Copyright © 2024 Somorjai