2024. máj. 29., szerda
A tanárok kimerültek, stresszben dolgoznak és fontolgatják a szakmaváltást

A tanárok kimerültek, stresszben dolgoznak és fontolgatják a szakmaváltást

2021.6.23. 07:49
ujszo.com

A koronavírus-járvány az oktatást sem kímélte, a diákok és a szülők mellett a tanárok is nehéz tanévet zárnak jövő héten. Kornélia Ďuríková, a Konvalinka mentális egészség és pozitív oktatás intézetének elnöke, valamint a somorjai Milan Rastislav Štefánik Gimnázium iskolai pszichológusa lapunknak kifejtette,hogyan élték meg a tanárok az elmúlt időszakot.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

Az iskolák hosszú hónapokig zárva voltak, a tanároknak számos váratlan kihívással kellett szembenézniük a távoktatás során. Milyen hatással volt ez rájuk?

A Konvalinka intézet márciusban és áprilisban felmérést készített a tanárok lelki egészségéről és jólétéről, mely során összesen 1756 választ kaptunk. A felmérés 3 fő részből állt – az első kérdések a munkahelyi stresszre irányultak, a továbbiakban a mentális egészségről és a pszichikai tünetek felől érdeklődtünk, a harmadik rész pedig a tanárok támogatási forrásaira vonatkozott. A kérdőív kitért a stresszre, az aktuális tanévre, arra, milyen problémákat tapasztaltak a tanárok, illetve milyen tünetek jelentek meg náluk. A válaszadók 51%-a azt mondta, problémái vannak az alvással, közel 40%-uk migrént és fejfájást említett. A tanárok egyharmada kiemelte a feledékenységet, a koncentrációs zavarokat. Igaz, nem szakértő által igazolt pszichikai problémákról van szó, a tanárok saját maguk állapították meg a tüneteket. A megkérdezettek közel 60%-a kimerült, 26%-uk úgy érzi, kiégett, a válaszadók negyede pedig szorongást tapasztalt.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai