2024. máj. 25., szombat
Szombaton elkezdődik az enyhítések első fázisa – eltörlik az OTP-, az OP- és OP+-rezsimeket

Szombaton elkezdődik az enyhítések első fázisa – eltörlik az OTP-, az OP- és OP+-rezsimeket

2022.2.23. 16:40
ujszo.com

A járványellenes óvintézkedések lazításának első fázisában eltörlik az ún. OTP-, OP- és OP+-rezsimeket. A kormány a szerdai ülésén elfogadta a vonatkozó módosítást, amely február 26-án lép hatályba. Az első fázis március 25-ig fog tartani.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

Február 26-tól a koronavírus-fertőzés terjedésének szempontjából az alacsony vagy közepesen veszélyesnek tartott rendezvényeken (istentiszteletek, sport- és kulturális rendezvények) ötszáz főre emelik a résztvevők számát, illetőleg a létesítmény befogadóképességének 50 százalékát használhatják ki. A legveszélyesebbnek tartott rendezvényeken, mint például a halotti torok és esküvők, maximálisan ötven személy vehet részt alaprezsimben.

Alaprezsimben tarthatják meg a sportversenyeket és edzéseket is, ezeken legfeljebb száz sportoló vehet részt.

Mindenki előtt megnyílnak a fitnesztermek, a wellnessközpontok, az aquaparkok és a fürdőhelyek is, a belépők száma azonban legfeljebb ötven lehet, illetőleg zárt térben egy személyre 15 négyzetmétert kell számolni.

Továbbá alaprezsimben fogadhatnak érdeklődőket a múzeumok, a galériák, a kiállítások, valamint a szálláshelyek is. A közös terek használatára a tömegrendezvényekre vonatkozó szabályok lesznek érvényesek.

Az éttermek is szintén kinyithatnak mindenki előtt, kötelező azonban ülőhelyet biztosítani a vendégek számára, a reszpirátor viselése pedig az asztaltól felállva kötelező.

Korlátozás nélkül mindenki igénybe veheti a tömegközlekedést is, azonban a járműveken továbbra is kötelező a reszpirátor viselése. 

A kórházi betegek alap- vagy OTP-rezsimben fogadhatnak látogatókat, ennek elbírálása a kórház igazgatóján múlik.

A tömegrendezvényeken továbbra is kötelező a reszpirátor viselése kül- és beltéren egyaránt. Kültéren, amennyiben nem lehet betartani a két méteres távolságot egymástól, szintén kötelező a reszpirátor viselése. Az egészségügyi tárca továbbra is azt javasolja, hogy akik tehetik, dolgozzanak home office-ból.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai