2024. jún. 16., vasárnap
Szépséges Csallóköz - Bemutatkozik a DunaVit Dunamenti Tájvédelmi Társulat

Szépséges Csallóköz - Bemutatkozik a DunaVit Dunamenti Tájvédelmi Társulat

2021.10.25. 08:40
ma7.sk

A Csallóköz természeti kincseinek feltérképezése és megőrzése a célja a bő egy évvel ezelőtt Somorján megalakult DunaVit–Dunamenti Tájvédelmi Társulásnak. Eddigi munkájukról, egy eltűnt, és a feledés homályába veszett csallóközi folyó nyomvonalának a felkutatásáról készültek azok a fotók, amelyekből a somorjai Moziban nyílt kiállítás.

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

A kiállítás megtekintése után egy forró csokoládé társaságában találkoztam a szervezet alapítóival, a bakai Mészáros Csabával, a somorjai Tóth Lászlóval és a nyékvárkonyi Fodor Péterrel. Elmondták, hogy a szervezet megalakulása szorosan összefügg a Broz (Pozsonyi Regionális Tájvédelmi Szervezet – Bratislavské regionálne ochranárske združenie) tavalyi petíciójával, amely az ország területén található szárazföldi Duna-delta utolsó épségben maradt részeinek szorgalmazott megfelelő védelmet. Az aláírásgyűjtéssel azt akarták elérni, hogy megváltozzon a bősi vízerőmű üzemeltetési gyakorlata. A Duna árterében található vizenyős területek és ártéri erdőségek jelentősen hozzájárulnak a szén-dioxid lekötéséhez, természetes vízgyűjtő területként működnek és védelmet biztosítanak az aszályos időszak idején. Ehhez a petícióhoz csatlakozott Tóth László, a DunaVit egyik alapító tagja, mert azt akarta, hogy a magyar közösség is támogassa a petíciót, amely aztán magyar nyelven is megjelent.

" A környék települései azonban minimális érdeklődést mutattak, ezért alapítottuk a DunaVit társulást Csaba és Péter barátommal. A környezetvédelem, a Duna vizének megtisztítása, illetve a Csallóköz szépségeinek és természetes környezetének megóvása, revitalizációja a célunk, de elsősorban a Duna menti területekre összpontosítunk. Egyfajta hiánypótló egységként szeretnénk működni, s minél több embert szeretnénk bevonni a társulásba"
– mondta Tóth László.
 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai