2024. már. 1., péntek
harangozo

Somorján tart előadást a Hagyaték című sorozat újkígyósi szakértője

2019.4.29. 08:59
felvidek.ma

Talán nincs is olyan ember, aki ne ismerné a Duna TV népszerű Hagyaték című sorozatát, melynek készítői a magyar kulturális örökség átörökítésén munkálkodnak. Leporolják a magyar múlt szellemi hagyatékának egy-egy darabkájáról a modern korokban rárakódott szennyeződéseket, hogy azok újra a maguk eredeti fényességükben ragyogjanak.

„Ezek a mozaikdarabkák – épületek, tárgyak, könyvek, emlékek, történetek, tájak, gondolatok és mindenekelőtt az azokat alkotó és alakító szellemek – hétről hétre a képernyőre kerülnek, hogy végül a soha el nem évülő egyetemes magyar szellemtörténet egészévé, a megújuló magyar hagyománnyá álljanak össze a nézők lelkében” – írják a sorozat videóit tartalmazó mediaklikk.hu-n.

Harangozó Imre május 4-én Archaikus népi imádságaink képi világa címmel tart előadást a somorjai mozi épületében. Az előadást a Via Nova ICS Somorja szervezi, mely 2015-ben alakult.

A szervezet rendszeres szervezője és társszervezője a nemzeti gyász- és ünnepnapokon tartott megemlékezéseknek, de előadásokat és színházi előadásokat is szervez.

Legutóbb a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján tartott megemlékezés után szerveztek előadást, ekkor Dunajszky Géza volt az előadó, az előadása címe pedig Edvard Beneš, a háborús bűnös volt, múlt héten pedig Csáky Pál Hit és Illúzió című színpadi játékának somorjai bemutatóját szervezte meg.

Harangozó Imre 1965. szeptember 29-én, Szent Mihály napján született Gyulán, de életét Újkígyóson élte és éli mai is. A régi újkígyósi anyakönyvekben azt írják róla, hogy „törzsökös magyar földész családban” született.

Az általános iskolai tanulmányait Újkígyóson, a középiskolát Gyulán, felsőfokú tanulmányait pedig Debrecenben, Budapesten és Szegeden végezte. 1988-ban a debreceni Tanítóképző Főiskolát, 2001-ben pedig a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karát végezte el.

Már gyermekkorában is érdekelte a néprajz, később bejárta az egész Kárpát-medencét, különösen sok gyűjtőúton vett részt Erdélyben, Moldvában és a Bánátban.

Leginkább a szakrális néprajz kérdéseivel foglalkozik, főleg a moldvai és gyimesi magyarok hagyományos világképe és hitvilága, de az alföldi pásztorok és földműves népek hagyományvilága, hitvilága is érdekli.

Az előadásról további részletek az Eseménynaptárban ITT.

Copyright © 2024 Somorjai