2021. júl. 28., szerda
Somorján kelnek életre Csallóköz mondái

Somorján kelnek életre Csallóköz mondái

2019.8.27. 06:50
parameter.sk

A Csallóköz ismert a nagy ivóvízkészleteiről, termékeny földjéről és termálforrásairól. Sőt, a legnagyobb folyami sziget Európában! A Csallóközhöz azonban ezenkívül számos csodálatos mese és legenda fűződik. A nyilvánosság ezeket az egész nyár folyamán érdekes nyomok felderítésével, valamint Lovagok és hercegnők megnevezésű szórakoztató programmal eleveníti fel, amely program a somorjai x-bionic® sphere multifunkciós központban csúcsosodik ki szeptember 1. napján.

rytier_hu

Ebből az alkalomból megragadtuk az alkalmat, hogy elbeszélgessünk Lukáš Jáchim fiatal történésszel, aki örömét fejezte ki, hogy a kortárs gyermekeknek lehetőségük nyílik felfedezni a modern meseszereplőkön kívül egy darabot a saját történelmükből és néprajzukból. Szándékosan. Hogy vannak ezzel Önök? Ismernek legalább kettőt a leghíresebb csallóközi mondák közül?


Lukáš, a nyilvánosság kedvenc témája az arról történő elmélkedés, hogy mely város tekinthető történelmi szempontból Csallóköz szívének, és miért. Jelenleg ez Dunaszerdahely. De ez így volt mindig?

Bizony, nem így volt. Történelmi szempontból Csallóköz központja éppen Somorja városa volt. A Pozsonyból Komáromba vezető fontos kereskedelmi út és a Somorjától nem messze, a Duna jobb partján található gázlón áthaladó út kereszteződésén terült el. A városban már a középkorban rendszeresen tartottak vásárt, később Zsigmond királytól megkapta az éves vásár megrendezésének jogát. Somorja jelentősége főként az után nőtt, hogy a helyi lakosok Luxemburg Zsigmond királytól 1415. évben megkapták a városi kiváltságokat. A Csallóköz másik kiváltságos települése Komárom volt, amely viszont földrajzi szempontból a sziget szélén helyezkedett el.

Állítólag Somorja az egyik legrégibb település Szlovákia területén. Van erre valamilyen bizonyíték?

Régi múltjának bizonyítékaként szolgál Somorja legrégebb templomának (ma a református keresztény egyház temploma) legújabb építészeti és történelmi kutatása. A kutató csoport megállapította, hogy a templom legrégibb építési fázisa egyhajós volt apszissal, amelynek kelte a 11. századra nyúlik vissza. Somorja tehát már évtizedek óta azelőtt létezett, hogy először említést tettek róla a forrásokban.

mathias

Három évvel ezelőtt Somorján adták át Corvin Mátyás mellszobrát. A talapzatra rögzített érmén SAMARIA felirat és az 1466. év olvasható. Ez mit jelent?

I. Mátyás király a magyar történelem egyik legnépszerűbb alakja volt és a mai napig az. A hősiességéről és a köznép között tett titkos látogatásairól szóló történetek fennmaradtak azon nemzetek népi irodalmában, amelyek valaha a kiterjedt Magyar Királysághoz tartoztak. 1466-ban Mátyás király a hadseregével a Komáromból Pozsonyba tartó útja során állt meg Somorján.

princez_hu

Melyek Csallóköz legszebb legendái?

Kár lenne, ha a mai gyerekek csupán a modern mesehősöket ismernék. Csallóköz vízfolyásai tündérekkel és azok csodálatos palotáival vannak társítva, amelyeknek az elérhetetlen Dunai Szigetek kellett, hogy otthont adjanak. Ezen tündérek közül a legismertebb az aranyhajú tündér, Ilona (Tündér Ilona). Fennmaradtak viszont helyi mondák is. Például Somorja esetén ez a Pomlejszki-kincs mondája, amely a helyi parkerdőhöz kapcsolódik.

Kastélyok, aranyhajú tündérek, Pomlejszki-kincs... úgy tűnik, hogy egész Somorja szorosan összefügg az arannyal és kincsvadászattal.

Aranykert – így is emlegetik Csallóközt. A népi hagyomány szerint ez a megnevezés az aranyhajú tündérek és aranypalotáik történeteire utal. A tündérek aranyhajának fésülése során a hajukból aranypor szabadult fel, amely a Dunában ülepedett le, így a Duna aranyhordozó folyóvá vált. Ez a megnevezés valószínűleg éppen a Dunán történő aranypásztázás hagyományával összefüggésben jött létre.

rytier1_hu

Mint azt már a bevezetőben említettük, a nyári szünetben az x-bionic® sphere sportkomplexum a gyerekek számára olyan tevékenységeket szervez, amelyek során a Csallóköz ezen történeteit próbálja közelebb hozni. Az egész program a Lovagok és hercegnők elnevezést viseli. De amennyire tudom, nem mindenki lehetett lovag. Sőt, állítólag nem minden király volt egyben lovag is. Kik voltak tehát a lovagok, és hogy lehetett ezt a címet megszerezni?   

Igaza van. A királyi cím nem feltétlenül társult a lovagi címmel. A lovagok a középkori társadalom képviselői voltak, amelyek kultúrája a középkori legendák lovagi eszményeivel párosult. Lovaggá az a férfi vált, aki egy ünnepélyes cselekedet során lovagi övvel és karddal volt felövezve. A magyar társadalomban ezt a cselekedetet többnyire a király különböző ünnepi alkalmakkor, például koronázások alkalmával hajtotta végre. A király nemegyszer közvetlenül a harc előtt ütötte lovaggá a lovagokat, hogy bátorságot adjon az embereinek. A lovagi cím szintén kivételes volt abban a tekintetben, hogy azt bátorságukért és hűségükért olyan férfiak is elnyerhették, akik nem tartoztak a nemesek közé. Tudomásunk van olyan esetekről, amikor például polgárokat ütöttek lovaggá. Ennek ellenére a legtöbb lovag a nemesség soraiból származott.

rytier

Szeptember 1. napján viszont a somorjai x-bionic® sphere sportkomplexum bármelyik látogatója megküzdhet a lovagi címért, aki vállalja néhány sportfeladat elvégzését.

A lányok pedig gyönyörű hercegnőkké válnak.

Szeretettel meghívunk mindenkit!

rytier1

További információ az eseményről ITT található!

 

 

 

 

Copyright © 2021 Somorjai