2024. máj. 27., hétfő

Somorjai vívás: fény az alagút végén

2020.6.8. 07:53
ujszo.com

Közel hat évtizede vívnak újra Somorján. Forgács Oszkár úttörő munkájának ma is látni az eredményét, újabb és újabb nemzedékeket vezetnek a pengeforgatás világába. A mester családjában már az ötödik vívónemzedék nevelkedik.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

šerm šamorin_hu

A somorjai kadett tőrözők: balról Fazekas Árpád, Pirk Ákos, György Bendegúz.

Mindez az érkező eszébe jut, mikor belép az alapítóról elnevezett vívóterembe, amely összeolvadt a takaros Samaria Sportközponttal, de mégis önálló, annak jobb oldali része. A másik oldalon a kajak-kenusok tanmedencéje található, s az egész épület egy torony nélküli templomra emlékeztet, két szárnyával.

A vívóbirodalom folyosója, zuhanyozói, öltözői új köntösben, a folyosó falain berámázva a hagyományos Samaria Kupa nemzetközi kadett tőrviadaluk plakátjai, s mellettük a többi nemzetközi versenyről hozott plakátok, köztük a legjobb somorjai eredményével, képével. Az alapító irodája is megmaradt. A nagy ablakból kilátás a pástokra, az aljából már hiányoznak a mester tanítványokat ösztönző, cetlire írt idézetei. Más időket élünk, az irodában Nagy József a főnök, számítógép, nyomtató, pillanatok alatt kapcsolat a világgal...

Hatvanöt vívó, hat edző

„Szlovákiában mintegy kétszázan vívnak, ebből Somorján hatvanöten tőröznek. Minden évben jönnek újak. Hat edző – Forgách Krisztián, aki klubelnök is egyben, Fehér Béla, Botló Endre, Forgách Péter, Valacsay Gergely és jómagam – készíti fel a fiatalokat, mindenki minden edzésen iskolát is kap, ami korábban nagyon régen fordult elő nálunk – avat be világukba Nagy József vezetőedző, aki mindenes is a klubban. – Két fiatal edzőnk, az alapító mester unokája, Forgách Péter és Valacsay Gergely oroszlánrészt vállal a diákok felkészítésében. Ennek örülök, mert fény az alagút végén, hogy vannak emberek, akik eredményesen továbbvihetik a vívást városunkban. Utánpótlásunkban olyan gyerekkorosztály van, amely még sok jó eredményt hozhat a kadettok és a juniorok, vagyis a 17 és 20 évesek között. Mert fő irányvonalunk továbbra is a fiatalok nevelése, versenyeztetése.”

Nagyon sok a tehetséges fiatal: Jakub Rozmuš, Bukor Gábor, Branislav Lančarič, Ambrus Bence, Trestyánszki Denisz, Forgách Nina és Rebeka, Valacsay Anna és Martina Pošvancová. „Bízom benne, hogy ők a következő vívónemzedék válogatott versenyzői, és eredményeik nem lesznek rosszabbak, mint elődeikéi” – fűzi hozzá a vezetőedző.

 

További információt ITT OLVASHAT.

 

 

Copyright © 2024 Somorjai