2024. máj. 26., vasárnap
A somorjai ivóvízforrás védelmi zónájában folyik az építkezés - figyelmeztet a Mi Vizünkért PT

A somorjai ivóvízforrás védelmi zónájában folyik az építkezés - figyelmeztet a Mi Vizünkért PT

2021.5.10. 07:58
ma7.sk

A somorjai ivóvízforrás második fokozatú védelmi zónájában infrastruktúra kiépítése folyik egy új lakónegyed számára. Az ivóvízforrás még a somorjai kataszterbe esik (Dunaszerdahelyi járás) az építkezés viszont már Gútor kataszterébe (szenci járás). Erről nyílt levélben tájékoztatták Ján Budaj környezetvédelmi minisztert a Mi Vizünkért polgári társulás. A környezetvédelmi tárca is tudatosítja, hogy a zónában kiadott bármely építkezési engedély ellentétben áll a nemrég kiadott a vízforrás védelméről szóló rendelettel.

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

A Mi Vizünkért PT elmondása szerint, a rendelet tiltja az épületek, köztük a házak építését a másodfokú védelmi övezetben. Házakat csak hidrogeológiai elbírálás után lehet építeni, amelyben bizonyítják, hogy az építkezés nem veszélyezteti a vízforrást. A PT által említett építkezés a szakértők szerint is veszélyezteti az ivóvízforrás bőségét. A PT szerint évente 140 millió köbméter ivóvíz elvesztése fenyegeti Szlovákia.

Az aktivisták a Környezetvédelmi Minisztériumtól is kérik az építési tevékenységek jogszerűségének ellenőrzését. Felszólítják a minisztert, hogy haladéktalanul intézkedjen a somorja vízforrás védelme érdekében. Juraj Smatana, környezetvédelmi államtitkár a mai napra tanácskozást hívott össze az összes érdekelt szereplővel, a helyi önkormányzatok, a járási hatóságok képviselőivel és a beruházóval.

A minisztérium április végén tette közzé azt a rendeletet, amelyben új védelmi zónákat határoztak meg a vízforrásoknak, és a védelmi zónákat három fokozatba sorolták. Az első fokozatban mindenféle beavatkozást kizárnak, amely nem függ össze a vízforrás üzemeltetésével. Ezt a zónát be kell keríteni.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai