2024. júl. 24., szerda
dunaj lod

Somorja polgármestere úgy véli, a turizmust is fellendítené a Dunán való vízi személyszállítás

2019.7.9. 07:54
parameter.sk

Készül a Dunajbus projekt rendszeres dunai vízi személyszállításról szóló megvalósíthatósági és hatástanulmánya. A tervek szerint menetrend szerinti hajóval szállítanák az utasokat Pozsonyba, Somorjánál  is kialakítanának egy kikötőt.

Orosz Csaba, Somorja polgármesterének tájékoztatása szerint a város pártolja az ötletet, és már mintegy öt éve együttműködik Gútorral, Dunacsúnnal és Keszölcéssel, ahol szintén lennének kikötői a menetrendszerinti járatnak. Orosz Csaba azt mondta, a projekt kidolgozását szakemberekre bízták. Elmondása szerint a vízi járat bevezetésével csökkenne a forgalom az utakon. Rámutatott, hogy a megvalósításra még várni kell, és az utazás nem lenne a legolcsóbb.

A polgármester úgy véli, a projekt megvalósításával a turizmus is fellendülne. „Sokakat elriaszt a nagy forgalom, pedig akad itt látnivaló” – mondta Orosz Csaba.

Az önkormányzatok szövetsége a dunai helyközi járatok megvalósítására – hajóépítésre és a kikötők kialakítására – vissza nem térítendő támogatásért folyamodott a közlekedési minisztériumhoz. Az év végéig előreláthatólag aláírják a szerződést.

A tervek szerint hat kikötő épülne: Keszölcésen, Vajkán, Pozsonyban az Euroveánánál, az Au cafénál, a River Parknál és Dévényben. Ez egészülne ki a három meglévővel: a somorjaival, a gútorival és a dunacsúnival. Az építkezés a tervek szerint 2021-ben kezdődne, a beruházás teljes költsége 60 millió euró. Két parkoló kialakítását is tervezik, az egyik a gútori, a másik a somorjai kikötő mellett épülne meg.

Copyright © 2024 Somorjai