2024. ápr. 19., péntek
Odúkihelyezéssel indították a tavaszt a somorjai természetvédők

Odúkihelyezéssel indították a tavaszt a somorjai természetvédők

2021.4.6. 07:36
ma7.sk
Dunavit

A somorjai madárodú programot a Dunavit természetvédelmi polgári társulás dolgozta ki. Valószínűleg Somorja az első város az országban, amelynek elkészült egy ehhez hasonló cselekvési terve. Feladata meghatározni a célfajokat, az odúkihelyezések helyszíneit, a madárodúk típusait, mennyiségét és költségeit.

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk


A koncepció összesen 13 madárfaj-család (27 madárfaj) fészkelési lehetőségeit kívánja segíteni. A program olyan jelenlévő fajok megerősödését támogatja, mint a búbos banka, a nyaktekercs, a vörös vércse, a füles bagoly vagy a kis énekesmadarak, mint például a cinegék vagy a barázdabillegetők. Hosszútávon pedig azt szeretnék vele elérni, hogy az eltűnt, ritka madárfajok is újra otthonra találjanak a város kataszterében - mondják a természetvédők, a kék vércse, a szalakóta, vagy a gyöngybagoly .

Az ornitológus szakemberek, akiket megszólítottunk, hogy véleményezzék a programot, nagyon pozitívan értékelték és üdvözölték a kezdeményezést.

- állítják a természetvédők a portálunkhoz eljuttatott írásukban.

A programot a SUPER ZOO vállalat támogatta anyagilag, amely most 21 odú elkészítésének és kihelyezésének költségeihez járult hozzá. A programot szeretnék a város illetékes szervei elé is beterjeszteni, abban bízva, hogy támogatni fogják megvalósítását, hiszen az eltűnt fajok újramegjelenése a környék természeti értékeit növeli. Somorján és környékén a bősi erőmű építése miatt több mint 1300 hektár erdős terület pusztult el, erdeinek több mint 90%-a. Ennek következtében számtalan madár, amely az öreg ártéri erdők odvaiban fészkelt, veszítette el költési lehetőségeit.

 

További információt ITT OLVASHAT.

 

Copyright © 2024 Somorjai