2024. jún. 16., vasárnap
(Nem) mindennapi küzdelmeink: A városvezetés akarata ellenére létesülhet új szlovák alapiskola Somorján – I. rész

(Nem) mindennapi küzdelmeink: A városvezetés akarata ellenére létesülhet új szlovák alapiskola Somorján – I. rész

2021.8.13. 07:45
ma7.sk

A Nagyszombat megyei képviselő-testület július végén szavazta meg, hogy a fenntartásában álló, a szlovák és magyar gimnáziumnak is otthont adó épületben új szlovák alapiskola működhessen Somorján a megyétől bérelt termekben. Ebben az összetett mondatban látszólag nincs semmi különös vagy aggasztó. Iskolák jönnek, mennek, ha nincs diák megszűnnek, ha van, alakulnak. Csakhogy a somorjai eset sokkal többről szól!

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

Mivel megmaradásunk szempontjából rendkívül fontos, ráadásul kifejezetten összetett problémáról van szó, a közérthetőség és az átláthatóság kedvéért két részre bontottuk az írást. A cikk második része szombaton este jelenik meg portálunkon.

A 2021-es népszámlálásról hivatalos, végleges adataink még nincsenek, kénytelenek vagyunk tehát a legutóbbi, 2011-es összeírásból kiindulni. Ez alapján Somorja még stabilan magyar többségű város, 12700 lakosából 7300 magyar nemzetiségű, a városvezetés, úgy a polgármester, mint a képviselők magyarok. Ezen statisztikák alapján megnyugodhatnánk, nincs nagy baj Somorján, bírják még a gyűrődést,

csakhogy elég végigsétálnunk a városka főutcáján, vagy fagyiért sorban állni a „Jusufnál”, hogy lássuk, halljuk, tapasztaljuk, a valóság már nem ennyire megnyugtató.

Közmondásos, hogy Pozsony közelsége, bár gazdaságilag rengeteg előnnyel jár, közösségünk megmaradása szempontjából rendkívül káros. Csak idő kérdése, hogy a fővárosba és környékére áramló szlovákság mikorra borítja fel a korábban magyar többségű települések etnikai arányát, ahogy ez az elmúlt évtizedekben megtörtént például Szenc és a környező falvak esetében. Nem kell megrögzött pesszimistának lennünk ahhoz, hogy belássuk, a dolgok jelenlegi állása szerint a következő évtizedekben óhatatlanul így jár majd Somorja, kisvártatva pedig Dunaszerdahely és környéke is. A nagyszarvai iskolabotrány már szépen szemléltette, mire kell készülnünk, alig telt el néhány év s most, egy éppen folyamatban lévő somorjai iskolaalapítás kapcsán kell újra félrevernünk a harangokat.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai