2024. júl. 14., vasárnap
nature_hu

Natúrparkot szeretnének a Csallóközben

2020.6.15. 06:41
ujszo.com

Somorja városa és további 21, zömében felső-csallóközi település képviselői az ökológiai egyensúly helyreállítását kéri abban a közös nyilatkozatban, melyet a napokban írtak alá.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

A Somorja, Úszor, Nagyszarva, Bodak, Bacsfa, Olgya, Vörösmajor, Lúcs, Macháza, Felsőpatony, Nagypaka, Sárosfa, Mihályfa, Csal-Úlóköztárnok, Béke, Illésháza, Egyházkarcsa, Kisfalud, Nagymagyar, Felbár valamint Pozsonycsákány polgármestere által aláírt nyilatkozat tulajdonképpen válasz „Az ökológiai stabilitás regionális területi rendszere a Dunaszerdahelyi járásban” nevű tanulmányra, amelyet a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal környezetvédelmi szakosztálya adott ki.

Elemzés látatlanban?

A tanulmány az említett települések képviselői szerint egyoldalúan elemzi a felvázolt témát, vagyis a régió ökológiai stabilitását, hiszen csupán a bősi vízerőmű felvízcsatornájának a pozitív hatásait taglalja, de a negatívumokra nem tér ki. „Ez így egyoldalú, egyáltalán nem objektív. Ráadásul ezt a több száz oldalas tanulmányt a selmecbányai és nyitrai szakértők vélhetően a nem frissített térképek alapján készítették el. Nagyon valószínűnek tartom, hogy nem jártak kint a terepen, így a reális helyzetet nem látták. Ellenkező esetben észlelniük kellett volna például a kiszáradt kanálismedreket” – kezdi a beszélgetést Tóth László, a Somorjai Városi Hivatal közlekedésügyi szakosztályának a vezetője, aki elsőként hívta fel a figyelmet a tanulmány hiányosságaira. Való igaz, hogy Somorjától Vörösmajoron át egészen Békéig az élő kanálisok helyett csupán a kiszáradt medrük van meg, hiszen miután évekkel ezelőtt feltöltötték a vízerőmű csatornáját, rövid időn belül több méterrel csökkent a talajvíz szintje, kiszáradtak a kutak, eltűnt a vizenyős terület, amit nemcsak a mezőgazdaság, hanem az állatvilág is alaposan megsínylett.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai