2024. már. 3., vasárnap
felvidek dom_il

Nagyszombat megyei támogatásból szépül tovább a somorjai tájház

2018.8.31. 06:13
felvidek.ma
Somorjai tájház (Fotó: Méry János/Felvidék.ma)

Nagyszombat megye honlapján megtalálható azoknak a megyei fenntartású kulturális intézményeknek a jegyzéke, melyeknek a felújítása már idén megkezdődik vagy folytatódik.

Nagyszombat megye önkormányzata kihangsúlyozza, hogy a kultúra támogatását kiemelt fontosságúnak tartja. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy már az idei év első felében négyszer annyi pénzt folyósítottak a kulturális és művészeti tevékenység támogatására, mint az előző években – összesen 190 ezer eurót. A weboldalon ugyanakkor az is olvasható, hogy a megye alá tartozó kulturális intézmények állagmegóvása is szükségessé vált. Erre a célra az idén 1,5 millió eurót különített el Nagyszombat megye vezetése, amelyből a somorjai Honismereti Ház felújítására 159 ezer eurót fordítanak.

A Csallóközi Múzeum alá tartozó Pozsonyi úti Honismereti Házban már tavaly elkezdődtek a felújítási munkálatok, melyek az átnedvesedett falak és padlózat szanálására, illetve a külső vakolat és a festés helyreállítására terjedtek ki, és a munkálatok 41 496 euróba kerültek. A most folyósított pénzből a tetőzet cseréjére, a hátsó fal további szanálására, valamint további, kisebb javítási munkálatokra kerül sor.

dom felvidek

A tájház felújításával egy fontos beruházás valósul meg városunkban, ugyanakkor további megyei fejlesztések is várhatók – nyilatkozta a samorin.sk-nak Orosz Csaba alpolgármester, a Nagyszombat megyei parlament oktatási és régiófejlesztési szakbizottságának tagja.

A Magyar Közösség Pártja somorjai polgármesterjelöltje elmondta, hogy idén végre sikerült a megyei költségvetés módosításával megteremteni az anyagi hátteret a magyar és szlovák tannyelvű gimnáziumok tornatermének felújításához, így az remélhetőleg még az új tanév kezdete előtt megtörténik. Orosz továbbá elmondta, hogy szintén fontos a másod- és harmadosztályú megyei utak felújítása, és bár a költségvetés jelentősebb beruházásokkal e téren nem igazán számol, a Dunaszerdahelyi járás területére mégis egymillió eurót irányoz elő. „Somorja szempontjából a közlekedés biztonságának növelése okán fontos volna lassítószigetet építeni a Gútor felől a városba vezető úton” – tette hozzá.

Copyright © 2024 Somorjai