2024. júl. 21., vasárnap
rohovce

Nagyszarvai szlovák szülők: Az állam avatkozzon be, és létesítsen egy szlovák iskolát!

2019.4.25. 12:46
ma7.sk

Az állam pénzt és telket kínált a szlovák iskola létesítésére Nagyszarván, a község és a környékbeli falvak képviselői azonban ezt a lehetőséget elutasítják – állítják az Iniciatíva BKZ Polgári Társulás tagjai, vagyis a nagyszarvai szlovák szülők.

Mint ismeretes, a nagyszarvai szlovák szülők már hosszabb ideje lobbiznak egy szlovák iskola létesítéséért Nagyszarván vagy annak környékén. A helyzetet jelenleg úgy rendezték, hogy ideiglenesen Lég fogadja be a körzet szlovák iskolásait.

A nagyszarvai szlovák szülők egyike, Slávka Brontvajová ennek kapcsán ismertette: „A probléma eme befoldozása két, vagy maximum négy évig tart majd. A légi iskola kapacitása nem elegendő, hisz egy éve még elutasították az elsősöket Nagyszarváról, és a környékbeli falvakból. Ezenfelül Légen rohamosan folyik a családi- és lakóházak építése, így a szlovák iskolások száma egyre csak növekedni fog” - mondta Brontvajová.

A polgári társulás ismertette Szitási Ferenc, Lég polgármestere nyilatkozatát is, aki elmondta, a légi alapiskola jelenleg befogadóképesség szempontjából ura a helyzetnek, nem tudja azonban, mi lesz a jövőben, mivel Lég lakossága folyamatosan növekszik.

„Minden esetben ezt Nagyszarva és környékbeli falvakon belül kéne oldani, mert Lég ezt nem fogja tudni a végtelenségig biztosítani. Ez a megoldás biztosan nem fog tartani több mint tíz évig” – mondta Szitási.

Lenka Žárová elmondta, az érintett falvak polgármesterei nem akarnak az államnak telkeket biztosítani, avagy engedélyezni az új szlovák iskola létesítését, habár a pénzforrások biztosítva vannak.

„Mindeközben minden falu ezek közül – Nagyszarva, Csallóköztárnok, Bacsfa és a többi, olyan lakosokkal rendelkezik, akik azt szeretnék, hogy gyerekeik a lakhelyükhöz közel tudjanak szlovák iskolába járni” – mondta Žárová.

A nagyszarvai szülők felemlítették a Gölnicbányai járásban található Rihnó esetét, ahol hasonló probléma alakult ki egy új iskola létesítésével kapcsolatban. Ezen a helyen az állam végül úgy döntött, élni fog jogával. Átvette a kezdeményezést, és beleavatkozott az ügybe azzal, hogy állami telken egy új iskolát építettet. A nagyszarvai szülők így üdvözölnék, ha a szlovák iskolák hiányát a Dunaszerdahelyi járásban az állam hasonló módon oldaná meg.

Portálunk megkérdezte Nagyszarva polgármesterét, mi az igaz a szlovák szülők állításaiból. László Zoltán elmondta, hogy a kormányzat sem pénzt, sem telket nem kínált a szlovák iskola létesítésére Nagyszarván. Továbbá kihangsúlyozta, hogy sem a iskola felépítésére szánt pénz, sem a telek nem oldaná meg az iskola hosszú távú fenntarthatóságát az alacsony tanulólétszám mellett

 

 

Copyright © 2024 Somorjai