2024. máj. 27., hétfő
Nagy változások jönnek a pozsonyi közlekedésben: 130 km/h-ra emelik a sebességhatárt a D1-es fővárosi szakaszán

Nagy változások jönnek a pozsonyi közlekedésben: 130 km/h-ra emelik a sebességhatárt a D1-es fővárosi szakaszán

2021.8.26. 07:24
ma7.sk

A Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) és az Országos Rendőr-főkapitányság tartott ma közös sajtótájékoztatót Pozsonyban, amelyen a főváros közlekedését alapjaiban meghatározó változások bejelentésére is sor került.

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

Egyebek mellett szó esett a régóta várt úgy nevezett intelligens autópályák beindításáról. Az NDS azt ígéri, a D1-es, illetve D2-es autópálya egyes szakaszain tesztelendő, tulajdonképpen a sofőrök fokozott tájékoztatásán alapuló rendszer segít megelőzni a komolyabb forgalmi dugókat és biztonságosabbá is teszi majd a közlekedést. A szakemberek 10-20%-os forgalomkapacitás-növekedést várnak az új rendszertől, amelynek csak Pozsonyban mintegy 180 új szenzora lesz.

A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy a pozsonyi elkerülő egyes szakaszain, illetve a D1-es fővárosi vonalának nagy részén 130 km/h-ra emelik a maximális sebességhatárt.

A csavar a dologban, hogy a sebességhatárt nem véglegesen emelik meg, az aktuális közlekedési szituáció, az autósok száma határozza majd meg a sebességhatárt. Sűrűbb forgalom vagy rossz idő esetén alacsonyabb lesz, míg éjszaka vagy ünnepnapokon, mikor kevesebb az autós, magasabb.

A változások már holnaptól életbe lépnek, elsőként a D1-es reptérig tartó szakaszán, itt tesztelik majd elsőként az új rendszert is. 

A második körben a D2-es autópálya a Malomvölgy és Horvátjárfalu közti szakasza kerül sorra. A távlati tervek alapján a rendszert Szencig (D1), illetve Stomfáig (Stupava - D2) bővítik majd ki.

A sajtótájékoztatón elhangzott, nagy szükség van a közlekedési reformra, hiszen a vizsgálatok szerint a legtöbb autós legfeljebb 50 km/h-ás sebességgel tud áthaladni a fővároson, ez a tény pedig nagyban befolyásolja Pozsony levegőminőségét. Némileg átalakítják az útvonaltájékoztatás rendszerét is, az új elektronikus táblák már a városrészek neveit jelenítik majd meg.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai