2024. júl. 25., csütörtök
wroclaw

Nagy somorjai tettek a wroclawi pástokon

2019.4.25. 12:40
ujszo.com

Látványos nyomokat hagytak a somorjai tőrözők a minapi Challenge Wratislavia nemzetközi diákversenyen, amely a világ tán legnagyobb vívóeseménye a tizenöt éven aluliak között.

A hatalmas wroclawi mezőnyben (42 ország, 2900 versenyző) a csallóközi klub közel húsz pengeforgatója is pástra lépett. György Bendegúz (U15) a dobogó harmadik fokára állhatott.
Három korosztályban (U11, U13, U15) volt somorjai tőröző. „Az ilyen nagyszabású viadalokon sokat számítanak a nyolcas döntőbe kerülések, annak mindenki örül, még a vívónagyhatalmak képviselői is. Számunkra pedig minden hely a negyeddöntőben hatalmas eredmény – hangsúlyozta Nagy József, a somorjai vívók vezetőedzője. – Az U15-ös korosztályban György Bendegúz és Fazekas Árpád a legjobb nyolc között találkozott a 128 versenyzőt felvonultató mezőnyben. Bendegúz vezetett 10:6-ra, Árpád egyenlített, de klubtársa jobban hajrázott, és az elődöntőbe jutott, ahol már nagy falat volt neki a francia Anas Anan. Ezzel együtt is hatalmas fegyvertény, amit tett(ek).”
Nagy József azt is aláhúzta, hogy ugyanilyen kaliberű Ambruš Bence (U11) ötödik helye is. „Nem a legtehetségesebb versenyzőnkről van szó, de ő hajt a legtöbbet. Eredménye nagy elégtétel, s bizonyítéka annak, hogy érdemes dolgozni az edzéseken. Ebben a korosztályban négy somorjai vívó volt a legjobb húszban, ami a 185 fős mezőnyre pillantva bravúr a javából. És ezek a fiúk még négy évig sokszor megörvendeztethetnek bennünket a diákok között. Már most nagyon ott vannak a topon, s Ambruš Bencén kívül Jakub Rozmuš, Bukor Gábor és Ciordás Máté vívnak ebben a korcsoportban” – fűzte hozzá a vezetőedző.
Voltak somorjai lányok is a wroclawi pástokon, éppen a legfiatalabb diákok (U11) között. A 147 tagú mezőnyben a legelőkelőbb helyen Valacsay Anna végzett (35.), de nem okozott csalódást Forgács Rebeka és Nina, Walentina West, Alexandra Péderová és Martina Pošvancová sem, többségük egy évvel fiatalabb volt ellenfeleinél. Nagy József szerint komoly csoportról van szó. Sokat dolgoznak a lányok, reménykeltő vívójövő előtt állnak.

wroclaw

Nagy József legeredményesebb wroclawi védenceivel, balról: György Bendegúz, Ambrus Bence és Fazekas Árpád

 

CHALLENGE WRATISLAVIA nemzetközi diáktorna, Wroclaw (42 ország, 2900 versenyző, három fegyvernem),

Tőr – U11, fiúk (185 induló): 5. Ambruš Bence, 12. Jakub Rozmuš, 19. Bukor Gábor, 20. Ciordás Máté.
U11, lányok (147 induló): 35. Valacsay Anna.
U13, fiúk (26, 278): 66. Gyén Simon.
U15, fiúk (26, 229): 3. György Bendegúz, 7. Fazekas Árpád, 115. Pirk Ákos (mind Somorja).

Copyright © 2024 Somorjai