2024. jún. 21., péntek
Mutatjuk, mely élelmiszerek árát rögzíti a kormány

Mutatjuk, mely élelmiszerek árát rögzíti a kormány

2022.3.14. 09:35
ma7.sk

Samuel Vlčan (OĽANO-jelölt) mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter pénteken nyilatkozatot írt alá a szlovákiai kereskedők képviselőivel az alapvető élelmiszerek árstabilitásáról. A kiválasztott tételek korábban alkalmazott árrését nem növelhetik az élelmiszerláncok.

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

A nyilatkozatot a miniszter, Nadežda Machútová, a Szlovák Kereskedelmi Szövetség elnöke és Martin Krajčovič, a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének (SAMO) elnöke írta alá. Valamennyi fél egyetértett abban, hogy ez az alapvető élelmiszerek piacának önszabályozását jelenti, és az kereskedelmi láncok ezáltal kötelezettséget vállalnak arra, hogy nem növelik 13 alapvető élelmiszer árrését. Ez nem azt jelenti, hogy ezek nem drágulnak tovább, hanem azt, hogy a további nyereségről lemondanak a kereskedelmi láncok.

A miniszter 13 olyan élelmiszert sorolt fel, amelyek árrését a kereskedők garantálják. Ezek a következők: sertéssonka, bontott csirke, sertésvirsli, fehér kifli, gyümölcsjoghurt, kenyér, friss vaj, csirkemell, sajt, M-es méretű tyúktojás, sertéskaraj, tartós félzsíros tej és búzaliszt. Az eredeti lista 15 tételt tartalmazott, a száraz szalámi és a tejszín végül nem került rá.
Machútová hangsúlyozta, hogy a piac önszabályozás mindig jobb megoldás, mint a mesterséges állami beavatkozás, és elmondta, hogy a világjárvány, majd az infláció és most az ukrajnai háború okozta rendkívüli helyzet mindenkit érint. „Egy ilyen helyzetet egyetlen kereskedő sem használhat ki arra, hogy indokolatlanul árat emeljen" - mondta, hozzátéve, hogy a kereskedők pontosan teljesíteni fogják kötelezettségvállalásukat.
Krajčovič megjegyezte, hogy az állam és a kereskedők érdeke azonos: a lehető legnagyobb mértékben csillapítani az inflációt. Úgy véli, hogy az infláció a lehető legrosszabb időszak az árrés mesterséges növelésére, emellett erős versenykörnyezetet teremt, amely bizonyos mértékig megakadályozza, hogy az árak tovább emelkedjenek.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai