2024. júl. 13., szombat
erazmus

Mit tehetünk régiónkért? – elindult az ERASMUS+ projekt a Madách Imre Gimnáziumban

2018.12.21. 06:49
Mgr.Óváry Péter, igazgatóhelyettes

A közép-európai régió lakosainak életkörülményei, az egész világot érintő környezeti károk és a környezetszennyezés által okozott egészségkárosodás azok a témakörök, amelyekkel a somorjai Madách Imre Gimnázium németül tanuló és beszélő diákjai egy kétéves nemzetközi iskolai projekt keretében foglalkoznak.

Az Erasmus projektben résztvevő iskolák egyike a gimnázium baráti intézménye, a Kazinczy Gimnázium Győrben, míg a projektgazda a Bécsújhelyi  (Wiener Neustadt) Zehnergassei Gimnázium.

logo erasmus

A programba bekapcsolódó iskolák diákjai két éven keresztül dolgoznak majd együtt. A régiók történelme, mindennapjai és jövőbeli fejlődésük lesz a közös munka kiinduló alapja. A projekt keretén belül a diákok  a történelemmel, földrajzzal kapcsolatos ismereteiket is megosztják a partneriskolák csapataival. Ehhez a workshopok, blogok és személyes találkozások – a diákok többnapos látogatása a partneriskolákban  - elválaszthatatlanul hozzátartoznak.

2018.december 7-én került sor az első workshopra, amelyen Jana Teynor, a Südwind szervezet alsó-ausztriai munkatársa foglalkozott a diákokkal. Az egész délelőttöt kitöltő foglalkozás próbára tette a diákok földrajzi, történelmi és nem utolsó sorban német nyelvi tudását, hiszen a közös és csoportmunka is ezen a nyelven zajlott.

Teynor asszony elismerően szólt a diákok tudásáról, mivel szinte 100 %-os pontossággal tudták meghatározni, mely kontinensen hány lakos él, s milyen arányban részesednek bolygónk természeti kincseiből, milyen az egyes kontinensek energiafelhasználása, ki szennyezi leginkább a Föld légkörét, illetve hol és hogyan érezhetőek a klímaváltozás hatásai.

Összességében sikeres műhelymunkát tudhatnak maguk mögött a madáchosok. Reméljük, a folytatás is hasonlóan eredményes lesz.

erazmus

Copyright © 2024 Somorjai