2024. máj. 29., szerda
Mindenki számára példaképek a somorjai tűzoltók

Mindenki számára példaképek a somorjai tűzoltók

2021.8.20. 08:40
ujszo.com

Rövid idő alatt 50-60 bejelentést kaptak a somorjai tűzoltók, amikor soha nem látott mennyiségű eső zúdult a felsőcsallóközi városra. Összefogással sikerült elhárítani és megelőzni a károkat úgy, ahogy már közel 150 éve teszik.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

Szlovákia legrégebbi önkéntes testületeinek egyike a somorjai, amelyet 1873-ban alapítottak. A küldetésük azóta sem változott, a környezet, a géppark azonban jelentősen, ami nagy előnyt jelent az új idők új kihívásaiban. A somorjai nemcsak a legrégebbi, hanem a legjobban szervezett testületek közé is tartozik. „Ennek az lehet a titka, hogy elődeink jó alapokra helyezték a tűzoltóságot. A mi feladatunk, hogy az ő eszméik szerint folytassuk a munkát. Az aktív tagság nélkül nem tudnánk ilyen szinten működniˮ – mondta a közel száztagú testület parancsnoka, Ürge Lajos.

Sokrétű tevékenység

Négy csoport van a testületben, a növendékek és az aktív bevetési egység mellett fúvószenekaruk és hagyományőrzőző csoportjuk is van. Jelenleg kevesen vannak az ifjúsági csoportban, a pandémia az utódnevelésnek is ártott. Pedig fontos a felkészítés, aminek köszönhetően a bevetési egységet a helyben nevelkedett fiatalokkal tölthetik fel. A gyerekek már 6 éves kortól megismerkednek a tűzoltás alapjaival, elsajátítják az előírásokat és azt, hogy hogyan kell dolgozni a tömlővel. „Nyitrán egy országos bajnokságon bemutatót tartottunk a gyerekekkel és egy szakembernek is feltűnt, hogy a hétéves gyerek mennyire tudja, hogy a tömlő melyik oldalán közlekedik, hogyan viszi, merre tekeri, ezért bennünket emelt ki példaként” – meséli büszkén Ürge Lajos. A bevetési egységben 18 és 60 év közötti önkéntesek dolgoznak, jelenleg mintegy harmincan segítik a hivatásos egység munkáját. A fúvószenekart 1975-ben alapították, most ez is utánpótlás-hiánnyal küzd, de orvosolják a problémát. A testület téríti a fiatal fúvósok zeneiskolai költségeit, ezzel is igyekeznek motiválni a zenészeket. Egy határon átnyúló projekt gyümölcseként hagyományőrző szekció létesült. Ők a tűzoltószertárba gyűjtött régi eszközökkel foglalkoznak. Somorján ugyan nem maradt az eredeti eszközökből, mert azokkal a környékbeli testületeket látták el, de az elmúlt években több archív darabot, létrát, lajtos kocsikat és fecskendőket is beszereztek. Ezeket nemsokára már nemcsak a bemutatókon, hanem egy állandó kiállítás részeként is megtekintheti a közönség a folyamatosan bővülő, szépülő tűzoltószertárban.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai