2024. júl. 24., szerda
loď

Mind közelebb a Dunabusz megvalósulásához – újabb állomásokat terveznek

2019.8.5. 07:42
felvidek.ma
SITA/Diana Černáková

A Duna menti régió falvait és városait a Nagyszombati és Pozsonyi régióval illetve Pozsonnyal összekötő rendszeres hajójárat megvalósításának tervdokumentációit ez év októberéig el kell készíteni.

Hét vízi jármű

A SITA hírügynökség a közlekedési minisztérium tájékoztatása alapján arról számolt be, hogy a tanulmány kidolgozására az Integrált Infrastruktúra Operatív Programjából 92 200 eurót irányoztak elő és már februárban készen kellett volna lennie. A Dunabusz, illetve a dunai vízi közlekedés, amely nagyban megoldaná a fővárosba való bejutást, 100 000 embert érint. Megvalósítása előreláthatóan 60 millió euróba kerül majd, és a projektet a Pro-Danubia társulás készíti elő.

Az előzetes felmérések szerint a vízi járművekben, gyorshajókban egyszerre 140 ember utazhatna, mintegy 100 ember számára lenne ülőhely, 40 embernek állóhelye és 30 kerékpár is szállítható lenne a hajókon.

Autóval hosszabb az út

A már meglevő három megállóhelyhez – Somorja, Gútor, Dunacsúny – újabb hatot építenek, így Kesztölcésen, Vajkán, Pozsonyban az Eurovea üzletközpontnál, az Aucafe közelében, a River Parknál és Dévényben is lehetőség lenne a le- és felszállásra. Tervben van továbbá két hullámtörő létesítése Körtvélyes közelében és két parkolóhely kialakítása, ahol az utasok az autóikat hagyhatnák, az egyik Somorján, a másik Gútoron. A projekt tartalmazza egy téli kikötő építését is, amely más egyéb mellett karbantartási célokat is szolgálna.

Az utasok Gútorról Pozsonyba vízi úton 25 perc alatt érnének be. Autóval, munkanapokon, csúcsforgalomban reggel 7 és 9 óra között ez az út másfél órát vesz igénybe.

A vízi közlekedés nagy előnye, hogy nem kell tekintettel lenni a közúti körülményekre, a dugókra, az utasok mindig azonos időben beérnek a célállomásokra, lényegesen rövidebb idő alatt, különösen a reggeli és a délutáni órákban. A Dunabusz naponta 1500 autót szabadítana fel a közúti forgalomtól, így a közúti közlekedés is gyorsabb lehetne. A projekt megvalósítására a pénzügyi keretet a közlekedésügyi tárca európai uniós pénzalapokból igényli az Integrált Infrastruktúra Operatív Program keretében, és ezeket a pénzeket 2023-ig kell felhasználni.

Copyright © 2024 Somorjai