2024. júl. 13., szombat
Mi változik mától? Kérdések és válaszok!

Mi változik mától? Kérdések és válaszok!

2021.4.19. 08:30
ujszo.com

Az ország ma átlépett a Covid-automata bordó fázisába, aminek eredményeként számos járványügyi intézkedés megváltozott. Összesítettük a változásokat.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

1. Milyen újranyitások várhatók ma?

Kinyithatnak a boltok, a bevásárlóközpontok és a különféle szolgáltatások. A Covid-automatában nincs pontosan meghatározva, hogy milyen szolgáltatásokról van szó, de az egészségügyi minisztérium szerint azokról, ahol nem kell levenni a maszkot. Így például a fodrászok kinyithatnak, de a vendéglátóipari egységek nem, ők továbbra is csak elvitelre árulhatnak ételt és italt. Az újranyitás szigorú szabályokhoz kötött: egy vásárlóra legalább 15 négyzetméternyi szabad helyet kell hagyni, és a belépéshez szükség lesz egy negatív teszteredményre. A bevásárlóközpontokban nem lehet használni a játszóházakat és az ülésre kijelölt helyeket.

2. Mi lesz a hotelekkel, panziókkal?

Ezek is újranyithatnak, de számos higiéniai előírást be kell tartaniuk. A vendégek nem használhatják az éttermi szolgáltatásokat és a közösségi helyiségeket, és egy szobában csak közös háztartásban élő személyek tartózkodhatnak (és legfeljebb csak két felnőtt). A belépéshez ebben az esetben is szükség lesz tesztre.

3. Lesznek tömegrendezvények?

Nem, ezek továbbra is tiltva vannak. Egyedüli kivétel az istentiszteletekre vonatkozik, de itt is érvényben van a 15 négyzetméterrel kapcsolatos szabály. A kormány legfrissebb rendelete értelmében viszont itt nem fogják kérni a negatív tesztet, holott az egészségügyi minisztérium ennek az ellenkezőjét állította.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai