2024. ápr. 14., vasárnap
Mi változik az éttermekben, az utazások terén és a tömegrendezvényeken? Mutatjuk!

Mi változik az éttermekben, az utazások terén és a tömegrendezvényeken? Mutatjuk!

2021.6.15. 07:53
Peter Gábor

A javuló járványhelyzetnek köszönhetően június 14-től új szabályok, további enyhítések lépnek érvénybe.

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

A zöld és sárga járásokban megszűnik a személyenkénti 15 négyzetméteres limit a boltokban.

De néhány szolgáltatói egységben érvényben maradnak a korlátozások, például az éttermekben az egy asztalnál helyet foglaló személyek számában. Ahogy az Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendeletéből kitűnik, a kétméteres távolság az egyes asztalok között csak a belső terekre vonatkozik.

A rózsaszín és piros járásokban lehet zenés, filmes és más rendezvényeket szervezni a gyermekek számára a járványügyi szabályok betartása mellett.

Aki zöld országból érkezik haza, annak elég a külföldön végzett negatív teszt.

A 14 napos karantén a zöld országból való hazatérés után kiváltható a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, vagy 24 óránál nem régebbi antigénteszttel, amit a szomszédos állam vagy Szlovákia területén végeznek el. A karantén nem kötelező a beoltottak számára sem, mégpedig 21 nappal az első adag oltás beadása után. Ha az érintett személy a második adag oltást már nem veszi fel, akkor maximum 90 napig az első adag után. 

Aki vörös országból érkezik haza, annak 14 napos karanténba kell vonulnia, amit a 8. napon negatív PCR-teszttel ki lehet váltani.

A karantén a beoltott és covidon átesett személyekre is vonatkozik. Csak azokra nem vonatkozik, aki  szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkeznek, és a munkavégzésük helye vörös országban van.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai