2024. feb. 27., kedd
Mi legyen a hulladékkal a a járvány idején

Mi legyen a hulladékkal a a járvány idején

2020.3.24. 21:11
Zsuzsanna Sill

Koronavírus nemcsak Szlovákiát, de szinte  Európa valamennyi országát érinti. A probléma az életünk minden területén gondokat okoz. Gyakran elfeledkezünk a hulladékkérdéssel, hova való a használt gumikesztyű és szájmaszk?

Minden élethelyzetben fontos az emberi felelősség, a mostani vészhelyzetben meg talán fokozottabban. Akár magánemberként, akár az egészségünkkel kapcsolatban, akár a háztartásainkban.

A koronavírus járvány idején jobban kel értékelnünk azok munkáját is, akik arról gondoskodnak , hogy az életünk alapvető dolgai jól működjenek. Nemcsak az egészségügyi  dolgozókra  gondolok, és a bolti eladókra, de azokra is, akik a szemételszállítással foglalkoznak.

A szemételszállítás most központi kérdés, rájuk is vigyázzunk,  hisz a hulladék szeparálásban dolgozók is emberek, akik megfertőződhetnek a mi figyelmetlenségünkből kifolyólag. Kérünk mindnekit ne tegyék a hulladékot a kukák mellé, ezzel is segítve munkájukat, valamint csökkentve a fertőzés veszélyét.

Többen vagyunk, akik a karantén idején nagytakarítással próbáljuk hasznossá tenni, de hasznosabb lenne  a tavaszi nagytakarításokat későbbre halasztani, hogy e nehéz helyzetben ne tömjük tele a konténereket felesleges hulladékkal. Próbáljunk minél kevesebb hulladékot termelni.

Csak a legszükségesebb dolgokat vásároljuk meg, és fokozottan ügyeljünk arra, hogy a hulladékot megfelelően szeparáljuk. Amennyiben olyan hulladék van a háztartásban amely a gyűjtőudvarra való,  várjuk meg vele míg lehetőség lesz annak az elszállítására is.

A használt szájmaszk és a reszpirátor  nem való a szeparált hulladék közé. Törvény ezt ugyan nem szabályozza, a környezetvédelmi minisztérium  közleménye alapján a használt szájmaszkokkal és reszpirátorokkal  úgy kell eljárni, mint fertőzött hulladékkal. Ennek értelmében akkor járunk el helyesen,   ha használat után műanyagzacskóba tesszük, kézmosás után  a háztartási hulladékra szánt kukába dobjuk. Semmilyen körülmények közt nem valók a szeparált hulladék közé, erre nagyon figyeljünk oda.  Amennyiben textilből készült szájmaszkunk van minden használat után fertőtleníteni kell magas hőfokon való mosással és vasalással.

Felmerül a kérdés mi történik a hulladékkal, ha karanténban vagyunk.  Aki külföldről tért haza illetve felmerült a fertőzöttség gyanúja  karanténba kerülnek, viszont hulladékot ők is termelnek. Elkerülhetetlen, hogy fokozott elővigyázatossággal járjunk el, az ilyen hulladék esetén is. Minden hulladékot háztartási hulladékra szánt zsákba kell tenni, jól bekötni, majd valamennyit még egy másik zacskóba is beletenni. A hulladékot addig a lakásban kell tartani mig nem kaptuk meg a tesztelés eredményét, vagy legalább 72 óráig. A teszt negatív eredménye után illetve 72 óra eltelte után  dobjuk ki, hogy minél kevesebb legyen az esély a fertőzésre.

Az  OZV ENVI – PAK reflektál az aktuális helyzetre, folyamatosan azon dolgoznak, hogy a hulladék szeparálást el tudják végezni, és az ügyfelek igényeit ki tudják elégíteni.   A dolgozók várják a kérdéseket és készségesen válaszolnak rá, személyes kontaktust.  Most a telefonos kapcsolattartás  és az email váltja fel. Szlovákia időben reagált az eseményekre.  Bízunk benne, hogy  a fertőzöttek száma a megfelelő intézkedéseknek köszönhetően nem  fog jelentősen növekedni.  Ezért is kérjük is önöket fokozottan tartsák be a kormány és a válságstáb utasításait.

logo_minor

Copyright © 2024 Somorjai