2024. júl. 25., csütörtök
macky_hu

Megyeri pajtaszínpad, szerdahelyi cicamentők, somorjai bringaketrec kapta a legmagasabb szakmai értékelést – csütörtökig még szavazhatunk!

2019.5.22. 07:34
parameter.sk

Nagyszombat megye idén hirdette meg participatív vagyis részvételi költségvetési programját, aminek lényege, hogy a megyei költségvetésben elkülönítettek 250 ezer eurót civil és közösségi projektekre, a támogatások megítéléséről pedig 50%-ban a lakosok dönthetnek. A döntéshozatal másik felét adja az ún. deliberációs fórum, melyben egy megyei képviselő, a megyei hivatal két alkalmazottja és a polgári társulások két képviselője kap helyet. A végső döntés a szavazás lezárása után május 27-én születik meg, az év végéig pedig meg kell valósítani az egyes projekteket.

A megye összesen 89 projektet vont be a programba, melyeken keresztül összesen 353 ezer eurót igényeltek a pályázók. A 250 ezer eurót a lakosságszám arányában osztják szét az egyes járások között, de a Dunaszerdahelyi járás az egyedüli, ahol alacsonyabb a benyújtott projektek által igényelt, mint a megye által elkülönített összeg.

A Nagyszombati után a második legnagyobb járásban 54 ezer eurót osztana szét a megye, a beérkezett 11 projektben (összesen 12-t nyújtottak be, de abból egy nem teljesítette a szükséges részvételi feltételeket) összesen 50 ezer euróra tartanak igényt.

 A legmagasabb értékelést a deliberációs fórumtól a nagymegyeri Sermo Popula polgári társulás projektje kapta, amely a leendő pajtaszínpad folklór estekre történő kihasználását veszi célba. Kereken 5 ezer euróra pályáztak, melynek legnagyobb részét a közönség számára építendő padok költsége teszi ki.

A második-harmadik helyen holtversenyben végzett az értékelés alapján egy dunaszerdahelyi és egy somorjai projekt. Előbbi az OZ Mačičky macskamentő közösség (itt írtunk róluk) kezdeményezése a beteg vagy vemhes kóbor macskák befogására és orvosi ellátására, gyógyítására, kasztrálására irányul, hogy ezzel szabályozható legyen az elszaporodásuk. Némelyiküket örökbe fogadják, amelyeket pedig nem, azt szabadon engedik „természetes közegükbe”, hogy elláthassák „ekoderatizációs” feladataikat. Lényegében szám szerint 100 cica kasztrálására, beoltására, féregtelenítésére és bolhátlanítására elegendő az 5 ezer euró, amit kérnek.

Somorján pedig a magyar és a szlovák gimnázium szülői szövetségének kezdeményezésére egy 100 kerékpár tárolására alkalmas zárt építményt hoznának létre az iskolák területén, hogy ezzel is ösztönözzék a szülőket, fiatalokat a kerékpárhasználatra. A projekt teljes költségét 12 500 euróban határozták meg, ebből 5 ezerre pályáznak.

A benyújtott projektek közt van még néhány nagymegyeri (tematikus tanterem a fák alatt / megyeri futás profi körülmények között), de dunaszerdahelyi (önvédelem gyerekeknek), csölösztői (park a kápolna mellett), somorjai (honismereti séták), egyházgellei (Pósfa – táncházak), nyárasdi (gyermekolimpia) és csilizradványi (vadászház) is. A szakmai értékelések viszont, ahogy fentebb írtuk, csak a felét teszik ki a végeredménynek, a szavazás pedig per pillanat részben másképp áll. ITT megtekinthető a szavazás aktuális állása, ITT pedig az összes dunaszerdahelyi járásbeli projekt részletes leírása.

Copyright © 2024 Somorjai