2024. júl. 25., csütörtök
108291_kocsonya-201510171116

Megérkezett a kocsonya szezon

2021.1.10. 15:57
Zsuzsanna Sill

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszak egyik jellegzetes étele a kocsonya.  A  téli szezon egyik legkedveltebb étele, amely sokkal egészségesebb, mint azt gondolnánk.  Szakmai  tanulmányok szerint  tele van ásványi anyagokkal és fehérjével (ebből nagy mennyiségű a kollagén).

Könnyen emészthető és jót tesz a bélrendszernek, a bőrnek is. Egyes feljegyzések hungarikumként tartják számon. Kis kutatást végezve a csallóközi emberek kedvelt téli étele volt.   Sőt a kocsonya története nagyon régi időkre nyúlik vissya.  Első írásos feljegyzések erről az ételről a 14.századból  kerültek elő.  Egy recepteskönyvben olvashatunk erről leírást, eredetileg ezt a módszert az ételek eltarthatóságának növelésére használták, hiszen hűtés nélkül nehéz volt tárolni az egyébként hamar romló ételeket.  A kocsonyalével leöntött húst  a módszernek köszönhetően elzárták az oxigéntől, így máris megnövelték az eltarthatóság idejét pár nappal. A kocsonya az évtizedek alatt kedvenc téli étellé vált, mindenkinek volt egy saját családi receptje. A bőr, a köröm, a csülök illtve a színhús mindegyik recept alapja. Itt az idő, hogy elkészítsük saját kocsonyánkat, aki kezdő a műfajban annak segítségül egy régi recepteskönyvből származó receptet adunk .

Kocsonya hozzávalók:

  • 1,5 kg csülök
  • 0,5 kg sertésbőr
  • 0,5 kg köröm
  • 3 vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 8-10 babérlevél
  • Ízlés szerint szemes bors és só
  • Csípős paprika, répa, tojás (opcionális)

 

A jó kocsonyának sok idő kell, ezért legalább 4-6 órán keresztül érdemes főzni. Minél tovább főzöd, annál több kollagén tud bekerülni a főzőlébe, amitől szépen meg tud majd dermedni a hidegben. Ha letelt az idő, vedd le a tűzről és hagyd kicsit hűlni.Ezután szűrd le a levét és a húsokat szedd bele tányérokba. (Aki a csípős ízvilágot kedveli, az tehet a tányérok aljára csípős paprikát is. Mehet bele főtt tojás vagy répa is.) A tányérokat ezután öntsd fel a főzőlével. Már csak annyi dolgod van, hogy hideg helyre téve hagyod, hogy teljesen megdermedjen és már fogyasztható is.

Jó étvágyat!

logo_minor2021

Copyright © 2024 Somorjai