2024. ápr. 18., csütörtök
Még mindig veszélyben van a Csallóköz ivóvízkincse

Még mindig veszélyben van a Csallóköz ivóvízkincse

2021.11.30. 14:51
ma7.sk

Hosszú évek után elmozdulni látszik a vereknyei hulladéklerakó ügye. A közlekedési tárca ugyanis a napokban bejelentette, hogy a Pozsonyvereknye melletti szemétlerakó több pontján ideiglenesen felfüggesztették a magánkézben lévő szennyezett talajú területek tulajdonjogának gyakorlását, ami azt jelenti, hogy elindulhat végre az érdemi munka.

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

A szlovák főváros peremén a múlt század hatvanas éveiben létesített hulladéklerakóról évekig hallgattak az illetékesek. A környéken élők nagy részének pedig sejtelme sem volt arról, hogy évek óta szennyezik alattuk a földet. Nem csoda, hiszen első ránézésre nem is lehet itt semmi különöset észrevenni, a szóban forgó terület úgy néz ki, mint egy elhanyagolt, benőtt rét, amellyel senki sem törődik. A nagy dolgok azonban nem a szemünk előtt, hanem mélyen a földben zajlanak. Szlovákia valószínűleg egyik legveszélyesebb mérgező hulladéklerakója található ugyanis itt, és a probléma nem újkeletű. A földdel betakart több tonnányi hulladék már több mint ötven éve mérgezi az életünket.

1966-tól 1979-ig több mint 120 ezer tonna veszélyes hulladékot rakott le a pozsonyi Istrochem, vagyis az akkor még Juraj Dimitrovról elnevezett vegyi üzem a Kis-Duna kiszáradt vereknyei holtágába,

mindennemű szigetelés nélkül. 1980 után aztán megkezdődött az addigra 1,5–2,5 méternyire duzzadt hulladékréteg rekultivációja, ami abból állt, hogy 2-3 méternyi vastagságú földréteggel takarták be a hulladékot.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai