2024. máj. 24., péntek
Már zöldell a regionális járványtérkép

Már zöldell a regionális járványtérkép

2021.7.15. 07:42
ujszo.com

Jövő héttől Szlovákia összes járása zöld besorolást kap a regionális járványtérképen. Ez azt jelenti, hogy csaknem fél év után ismét egységes járványügyi előírások lesznek érvényben az egész ország területén. Az egészségügyi tárca ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a vírussal kapcsolatos mutatók már nem alakulnak olyan jól.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

Július 19-től, azaz jövő hétfőtől a jelenlegi három sárga járás is zöldre vált, ezzel Szlovákiában mindenhol ugyanolyan korlátozások lépnek érvénybe. A Covid-automata februári bevezetése óta erre még nem volt példa. A zöld besorolás a legenyhébb, vagyis most már minden régióban csekélynek mondhatók a korlátozások.
A szabályok
A maszkviselésre vonatkozó előírások azonban továbbra is érvényben vannak, vagyis nyilvános beltéri helyeken továbbra is el kell takarnunk az arcunkat. Nem feltétlenül van szükségünk FFP2-es védőeszközre, elegendő a sebészi szájmaszk is, vagy pedig valamilyen kendő, sál, vagy textilből készült anyag.
Figyelni kell még a lakodalmak, a családi vacsorák, a halotti torok és egyéb olyan rendezvények szervezésekor, ahol nyilvános helyen étkeznek. Itt ugyanis a meghívottaknak szüksége lesz egy 24 óránál nem régebbi antigéntesztre, vagy egy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre. A rendezvényeken továbbá be kell tartani az ülésrendre vonatkozó intézkedéseket. A járványügyi szakértők szerint a vírus terjedésének kockázata szempontjából különbséget kell tenni az ülő- és az állórendezvények között. Az ülőrendezvényeken beltérben legfeljebb 500, kültéren 1000 személy tartózkodhat, illetve a helyszín maximális kapacitásának 75 százalékát lehet kihasználni. Az állórendezvényeknél a létszám ugyanennyi, mindössze annyi a különbség, hogy a maximális kapacitás 50 százalékát engedélyezik.
 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai