2024. máj. 25., szombat
"Már nincs jó megoldás!": A városvezetés akarata ellenére létesülhet új szlovák alapiskola Somorján – II. rész

"Már nincs jó megoldás!": A városvezetés akarata ellenére létesülhet új szlovák alapiskola Somorján – II. rész

2021.8.15. 20:26
ma7.sk

A Nagyszombat megyei képviselő-testület július végén szavazta meg, hogy a szlovák és magyar gimnáziumnak is otthont adó fenntartása alatt álló épületben új szlovák alapiskola működhessen Somorján, a megyétől bérelt termekben. Ebben az összetett mondatban látszólag nincs semmi különös vagy aggasztó. Iskolák jönnek, mennek, ha nincs diák megszűnnek, ha van, alakulnak. Csakhogy a somorjai eset sokkal többről szól! Második rész.

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

Az, hogy a Felső-Csallóköz falvaiban akut iskolahiány van, mindenki számára nyilvánvaló. „Ezzel a problémával tisztában vagyunk” – mondja Orosz Csaba, Somorja polgármestere, ugyanakkor azt is látni kell, teszi hozzá, hogy ezekért a problémákért nagyrészt az államot és a kistelepülések önkormányzatait terheli a felelősség, mivel szabályozás nélkül engedik a betelepülést. Az ingatlanfejlesztők ellenőrizetlen tevékenységének hála néhány hónap alatt új településrészek nőnek ki a földből, amelyeket aztán szlovák családok foglalnak el, nem csoda, hogy iskolahiány van – állítja Orosz, hozzátéve, az iskolaalapításon jóval túlmutató probléma ez, amelynek mértékével igazán csak a következő évtizedekben szembesülünk majd.

A polgármester először tavaly ősszel hallott az elképzelésről egy megyei közgyűlést követően, de akkor még csak informális keretek között merült fel egy Somorján alapítandó, nem helyi szlovák gyerekeknek szánt iskola ötlete. Hónapokig nem történt semmi, majd májusban két minisztériumi tisztviselő érkezett Somorjára, akik tulajdonképpen kész tények elé állították a városvezetést. „Közölték, hogy ez lesz és kész. Kifejezetten arrogánsan viselkedtek! Ideiglenes megoldásként hivatkoztak a gimire, kiemelve, hogy annyi pénzt adnak, amennyit csak kérünk. Még új iskolát is építhetünk.” A somorjai önkormányzatnak, ideiglenes megoldás vagy sem, nagyon nem tetszett az ötlet. Orosz szerint hiába állítja most a tárca, hogy átmeneti időre költöztetné a gimnázium épületébe az iskolát,

a két osztályból egy év múlva négy lesz, aztán hat és a végén arra eszmélünk, hogy kitúrták a magyar és szlovák gimnáziumot is az épületből.”

Az önkormányzatban fel sem merült, hogy támogatnák a minisztérium szándékát, ennek ellenére a városvezetés igyekezett konstruktívan állni a dologhoz. Ahogy arról előző cikkünkben beszámoltunk, a helyi vendéglátóipari szakközépiskola termeit ajánlották a megye és az oktatási tárca figyelmébe, de hiába állnak üresen az iskola termei, hiába van megfelelő kapacitás abban az épületben, az illetékeseket nem érdekelte a dolog. „Ott kész tantermek vannak, kis túlzással holnap lehet iskolát nyitni”, ennek ellenére meg sem keresték a tulajdonosokat. Orosz Csaba szerint egyszerűen arról van szó, hogy a somorjai gimi épületében egy regionális, központi szlovák alapiskolát akarnak létrehozni a betelepülő családok gyermekeinek.
 

Copyright © 2024 Somorjai