2023. nov. 28., kedd

Májusig megértést, türelmet kérünk

2019.12.14. 12:03
Szilvássy József
www.mindop.sk

Érsek Árpád közlekedésügyi és régiófejlesztési minisztert kérdeztük.

Főleg múlt hétfőn hatalmas közlekedési dugók alakultak ki Somorja és Csallóközcsütörtök felől, Pozsony előtt. Nagy késésben voltak a menetrend szerinti buszjáratok is. Számoltak ekkora káosszal?

Bizonyos mértékig sajnos, igen. Ugyan az illetékes útépítők előre jelezték a sajtóban és az érintett polgármestereknek, hogy az újabb útlezárások miatt még nehezebb lesz gépkocsival a fővárosba jutni, de ez csekély vigasz. Megértem a sofőrök bosszúságát, és köszönetet mondok türelmükért.

 Az említett szakaszokon idáig is rendszeres dugók alakultak ki főleg reggel. Ezen nem lehet enyhíteni?

Ezért épül az R7-es gyorsforgalmi út első szakasza, Egyházgellétől Pozsonyig. Ugyanakkor nem hallgathatjuk el az illetékes polgármesteri hivatalok felelősségét, amelyek bevételeik növelése érdekében nagyon sok ingatlant adtak el Gútortól, Vörösmajorig, Úszoron és más közeli településeken. Arra viszont nem gondoltak, sem ők, sem más telektulajdonosok, hogy a jelenlegi úthálózat nem bírja el a megnövekedett terhelést. A felduzzasztott lélekszám miatt  meg több helyen kevés az óvoda és a rendelőintézet. Ugyanakkor el kell mondanom azt is, hogy száz, munkanapokon Pozsonyba tartó jármű közül legalább nyolcvanban csak egy vagy két személy ül. Talán lehetne találni ésszerűbb megoldást. Jómagam például rendszerint még két somorjait viszek magammal Pozsonyba.

 Sokan áttértek a vonatra, viszont csúcsidőben a RegioJet járatai is zsúfoltak, gyakran késnek.

Ezen a téren sokat javult a helyzet. Évi 800 ezer eurós többletköltséggel két emeletes vonatszerelvényt állítottunk üzembe a Csallóközben. Jómagam azon a bizonyos hétfőn reggel hat után Úszorról vonattal indultam Pozsonyba. Még üres ülőhely is akadt a szerelvényen.Egyébként egyre többen utaznak vasúton a fővárosba. Bazinban az ottani önkormányzat nagy befogadóképességű, térfigyelő kamerával felszerelt parkolót létesített azok számára, akik autóval érkeznek ide, majd vonatra szállnak. Mi jelképes összegért, mindössze egy euróért  adtuk el nekik a vasúti társaság telkét. Máshol is példát vehetnének erről a jó kezdeményezésről.

 Egyre többen viszont arra panaszkodnak, hogy sok a vágányzár a Komárom-Pozsony közti vonalon.

Tudni kell, hogy ez a vasútvonal az egyvágányúak közül a legforgalmasabb lett az egész országban. A nagy megterhelés miatt gyakoribb karbantartó munkálatokra van szükség a közlekedés biztonsága érdekében.

 Térjünk vissza a gyorsforgalmi út építéséhez. Állítólag itt, valamint a D4-es autópálya alapjaiba környezetszennyező, még mérgező anyagok is kerültek. Valóban?

Nem igaz, hogy a mérgező anyagok kerültek az úttest alsó  rétegébe. Tény, hogy az altalajban azbeszt részecskék vannak, de az nincs hatással sem a környezetre, sem az ivóvízre és az út minőségére sem. Még egyszer hangsúlyozom, az azbesztet úgy likvidálják, hogy a földbe ássák. Az azbeszt kezelése és az azzal való manipulálás az ami veszélyes. Az viszont igaz, hogy az úttest alatt olyan anyagokatis találtak, amelyeknek nincs ott semmi keresnivalójuk. Ezért a spanyol építtető céget felszólítottuk ennek a problémának az orvoslására. Ez azonban csak egy kis szakaszt érint a pozsonyi elkerülő úton Horvátjárfalu közelében. A többi szakasz, különösen az R7-es gyorsforgalmi út Egyházgelle és Pozsony közti szakasza rendben van, az építkezés nagyon jó ütemben halad.

 Ez mit jelent konkrétan?

Azt, hogy minden bizonnyal májusban megindulhat a forgalom ezen a szakaszon és legalább Pozsonyig megszűnhetnek a közlekedési dugók.

 És Pozsonyban?

Nincs olyan város főleg Európában, ahol reggel és késő délután ne lennének zsúfoltak az utak. Könnyítést csak a jól szervezett és kulturált helyi tömegközlekedés jelenthet.

 Újabban ön nemcsak tárcavezető, hanem a Híd párt választási jelöltlistáját is vezeti. Emiatt főleg esténként és hétvégeken lakossági fórumokra jár. Legalább karácsonykor és az év végén jut ideje pihenésre, feltöltődésre?

Megpróbálom kipihenni magam és felkészülni a komoly kihívást jelentő következő két hónapra. Bár ez nem mindig sikerül.  Teljeen kikapcsolódni nem tudok, mégis  nagyon várom már, hogy kellemes időt tölthessek a családommal és biztos vagyok benne, hogy az unokák majd elvonják a figyelmemet a munkáról. Szilveszterkor, mint minden évben, most is meglátogatom azokat, akik ezen a napon is dolgoznak, köszönetet mondok önfeláldozó munkájukért, és minden jót kívánok nekik az új esztendőben.

Beszélgetés Érsek Árpáddal, a Híd párt választási listavezetőjével, közlekedésügyi miniszterrel.

logo_minor

 

Copyright © 2023 Somorjai