2024. ápr. 16., kedd
kaplnka samorin

Ma újraszentelik az ispotály kápolnát Somorján

2020.9.9. 10:03
ujszo.com

Két év után befejeződött az ispotály-kápolna felújítása, amelynek megmentésével Somorja történelmének egyik ékkövét sikerült megőrizni. Egyre többen érdeklődnek a város múltja iránt, így nekik is különleges élmény lesz újra belépni a restaurált kápolna ajtaján, amelyet ma újraszentelnek.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

A forgalmas 63-as elsőrendű úttal párhuzamos Gazdasor és Fő utca találkozásával szemben áll a kápolna, amelynek berendezése mellett az elhelyezkedése is figyelemre méltó, és amely megszenvedte az elmúlt évtizedek viharjait. „12 előtt 5 perccel sikerült felújítani a kápolnát, a nedvesség ugyanis tönkretette a falait” – kezdi Bodó Anna, az Ambrózia idősotthon igazgatója. Az egykori ispotály, a szegények kórháza mellett áll a kápolna, a területen ma az nyugdíjas otthon működik. Bodó Anna szerint kisebb csoda, hogy sok száz év után is a szociális ellátás jelenik meg a város sarkában.

Nem műemlék, de érték

Már a 17.- 18. századi dokumentumokban is említik a somorjai szegényházat, később az ispotályt, amelyet a város északnyugati szélén alakítottak ki. Viczay Terézia grófnő és Jeszenák Pál királyi tanácsos szorgalmazták a szegények kórházának megalapítását 1722-ben. Ennek az épületegyüttesnek egy kápolna is része volt, bő száz évvel később új szegényházat, és kápolnát építettek, amelyet 1873-ban felújítottak. Bodó Anna rámutatott, hogy már a 18. században is létezett egyfajta szociális segítségnyújtás.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai