2024. feb. 28., szerda
Kínában élő somorjai származású Gábor tapasztalatai

Kínában élő somorjai származású Gábor tapasztalatai

2020.3.21. 17:59
Zsuzsanna Sill

Az utolsó  napokban a koronavírus hatására megváltozott az életünk. Az utcákon kevés embert látunk, az üzletekbe is kevesebb ember megy.  Az emberek többsége arcmaszkot visel. Sokan önkéntesként varrtak is, így segítve másokat. Somorján is hasonló a helyzet. Több somorjai lakos külföldön él, többükkel felvettük a kapcsolatot, és ők meséltek arról, hogy birkóztak meg  Kínában, Angliában, Olaszországban ezzel a helyzettel.  Folyamatosan közöljük a velük készített beszélgetéseket.  Elsőként Gáborral készült beszélgetés közöljük, aki Kínában él, ahol a járvány elsőként robbant ki.

Gábor már három éve él Kínában, Hainan szigetén él az ország déli részén. A szigeten 10 millió ember él, de sokan itt töltik szabadságukat az ország északi részeiről. A biztonsági előírásoknak köszönhetően,  a karantén betartásának köszönhetően a szigeten mindössze 170 fertőzött volt, annak ellenére, hogy sziget lakossága háromszor több, mint Szlovákiáé.  Hat halálos áldozatot követtelt a vírus a szigeten.

„A legfontosabb intézkedés a szigeten a 14 napos karatén volt, a testhőmérséklet mérése  a hivatalokba, üzletekbe illetve  a lakótömbökbe való belépés előtt, az arcmaszkok kötelező viselete, illetve a tisztálkodási szokások fokozott betartása.“

„Wuhan teljes lezárása először szigorú intézkedésnek tűnt, de az eltelt idő igazolta a döntés helyességét. Az intézkedések továbbá az iskolabezárásokra is kiterjedtek.  Az oktatást online formában oldották meg, a tanárok 3-4 órát tanítottak ilyen módon. Kína nagyon fejlett  technikai téren, online módon szinte mindent el lehet intézni, ételt rendelni, gyógyszert rendelni, kártyás fizetés mindennapos.“ – értékeli Gábor.

„A kínaiknak voltak tartalékaik, több helyen  a házak előtt  árulták a zöldséget, gyümölcsöt, de az is előfordult, hogy  élelmiszercsomagot kaptak  a ház elé.  Kínában is hiánycikk volt az arcmaszk illetve a kézfertőtlenítő, később a  helyzet normalizálódott. Én magam is előreszabott arcmaszkot tudtam beszerezni, melyet magamnak kellett összevarni, kézfertőtlenítőt az interneten tudtam rendelni.“

A munkavégzésben nem akadályozott a koronavírus mondta Gábor,  egyébként is online módon dolgozom otthonról. Több embernek azonban gondot okozott, hisz nem mehettek be a munkahelyekre, a kormány ebben a nehéz helyzetben igyekezett a lakosság segítségére lenni oly módon, hogy a fizetések 60 – 80 százalékát biztosították az embereknek. Elengedték a  bérleti díjak fizetését.

„Az emberek rendkívül fegyelmezettek voltak, a legrosszabb időkben is megőrizték az emberek a nyugalmat, az üzletekből nem hiányoztak az árucikkek.  A kínaiak racionális gondolkodású emberek, így a rendeletek betartásával nem volt gond. Az arcmaszkok a nagyvárosokban hozzátartoznak az emberek hétköznapjaihoz, a magas légszennyezettség miatt, így a karantén idején  mindenki viselte.  Az erkélyeken tornáztak, hangszereken játszottak, kb. így jellemezném a közhangulatot. Kína már  túl van a koronavíruson.  A gazadaság leállása ugyan segített a környezetnek, de az ország gazdasága csak nehezen fog visszatérni a megszokott szintre.   Az emebrek lassan visszaállnak a rendes életre, különösebb nagy emóció nélkül. Az orvosok lettek az új hősök. Bízunk benne, hogy a világ követi majd Kína példáját, hogy a fegyelmezett magatartás és az otthoni karantén a legjobb megoldás a koronavírus terjedése elleni harcban.“

Pár tanács, ami nekünk is segíthet:

  • Csak indokolt esetben hagyjuk el otthonainkat, tartalékoljuk az élelmiszert, tisztálkodási szereket , gyógyszerekből legyen tartalék, ne kelljen naponta üzletbe menni.
  • Liftet csak szükség esetén használjuk, a kis tér  az egyik legnagyobb fertőzés forrás.  A gombokat ne szabadkézzel  nyomkodjuk, viseljünk gumikesztyűt.
  • A vírus a kilincseken több óráig is megmarad, így ezeket gyakran fertőtleni kell alkoholos fertőtlenítővel.
  • Ha elhagyja otthonát viseljen maszkot és kesztyűt. Legalább két méter távolságot tartsunk az emberektől. Kerüljük az olyan emberek társaságát, akik nem viselnek maszkot.
  • Gyakran mossunk kezet, az arcmaszk első részét sose fogjuk meg a kezünkkel!
  • Az egyszerhasználatos maszkot ne viseljük ismételten. A textil maszkokat mossuk és fertőtlenítsük!
  • Csomag külső borítását sose vigyük be a lakásba, a csomag tartalmát is fertőtlenítsük!
  • Az élelmiszereket ne fogyaszzuk nyersen! A gyümölcsöket hámozzuk meg!

Ügyeljünk a megfelelő pihenésre s alvásra, fogyasszunk elegendő folyadékot!

Kellően szellőztessünk, takarítsunk fertőtlenítőszerekkel, mobiltelefonunkat is gyakran fertőtlenítsük le!

Gyakran zuhanyozzunk le főleg ha kintről jöttünk, gyakrabban mossunk hajat és arcot is! Ne nyúljunk kézzel az arcunkhoz, szemünkhöz, ha kint tartózkodunk!

Karantén ideje alatt ne hagyjuk el otthonainkat!

56237612_10210898299933127_8378111739878703104_n

logo_minor

Copyright © 2024 Somorjai