2024. máj. 25., szombat
Kiállításra hívjuk Elragadtatva: Egy korábbi jelenben

Kiállításra hívjuk Elragadtatva: Egy korábbi jelenben

2021.3.16. 07:50
Peter Sill

A jelenlegi helyzet, a szigorítások ellehetetlenítik a kulturális  életet. Ennek ellenére az At Home Gallery –ben Somorján a zsinagógában sikerrel  installáltak egy új kiállítást.

Két alak van egy üres térben. A lány az, aki rajzol, a fiú pedig a döntéshozó. A Lány letérdel egy nagy papírlap elé. Folyamatosan rajzol, kézzel készített szénnel. A Fiú figyel, ír és időszakosan beavatkozik, amikor a rajz késznek látszik. Néha megállítja a rajzolót, úgy, hogy egy helyben tartja, vagy elviszi onnan. A “Carried Away” egy olyan előadás-installáció, amely az élő rajzolásra összpontosít. Vida Simon és Jack Stanley együttműködési projektjének középpontjában az elkötelezettség áll a helyspecifikum, az improvizáció és a tanúságtétel mellett. A mű folyamatosan változó tablóként fogható fel, amely aktiválja az építészeti teret, a gesztikuláló testet, a képek, tárgyak, a hang – és minden, ami körülveszi - egymás mellé állítását. A művészeket különösen érdekli, hogy a rajz, a megfigyelés és az értelmezés hogyan tágul a rajzon túl, ha azt az előadás területén mutatják be. Az At Home Gallery kiállításához a művész páros egyetlen nagy papírlap segítségével fedezi fel a palimpsest, a teleírt pergamen gondolatát. Egy darab papírlap használata növeli az élő rajz múlandó minőségét; arra kényszeríti a művészeket és a nézőket, hogy figyeljenek minden tettre és jelre, minden megjelenő és eltűnő jelenetre.

Tekintettel arra, hogy a művészek jelenleg nem tudnak Szlovákiába utazni, videóhoz igazították projektjüket. Ez az új alkotás egy korábbi pillanat momentumait gyűjti össze, amelyek online megtekinthetők, valamint személyesen, miután biztonságban lesz a galéria újbóli megnyitása.

Simon Vida és Jack Stanley várják a legközelebbi találkozást a somorjai közönséggel, egyben köszönik a lehetőséget Kiss Csabának az installációért.

VidaJack2021IMG_7171

VidaJackinvfinal.

 

 

Copyright © 2024 Somorjai