2024. júl. 21., vasárnap
souleiman

Két 2019-es rekord is született Somorján

2019.6.17. 07:16
ujszo.com

A dzsibuti Ayanleh Souleiman 1000 méteren, a szlovák Mária Katerinka Czaková pedig 3000 m-es gyaloglásban az év idei legjobbjával nyert szombaton a hagyományos P–T–S atlétikai viadalon Somorján.

Souleiman fedett pályás világcsúcstartóként érkezett a somorjai x-bionic sphere sportkomplexumba. A nem olimpiai 1000 méteres távot 2:16,51 perc alatt teljesítette, amivel a P–T–S legrégebben fennálló rekordját adta át a múltnak. Stanislav Jungwirth még 1957-ben állította ezt fel 2:19,6-tal. „Tudtam, hogy könnyen meg fogom dönteni a csúcsot. A hajrában akartam gyorsítani. Nagyon jó volt futni. A Gyémánt-ligával ellentétben az ilyen kisebb versenyeken könnyebb jó időt teljesíteni. Ha meghívnak, jövőre is szívesen visszatérek” – nyilatkozta Souleiman.

Mária Katerinka Czaková is 2019 eddigi legjobb időeredményét érte el 3000 méteres gyaloglásban. A 12:30,32 perces idő egyúttal a viadal rekordja, de új országos csúcs is. „Gyors akartam lenni. Korábban a 10 és az 5 km sem sikerült a terveim szerint, most viszont jobban teljesítettem a vártnál” – mondta a célban a gyalogló.

A hazai atléták közül még Gabriela Gajanová állhatott fel a dobogóra, 800 méteres síkfutásban a második helyen végzett, 93 századdal lemaradva az etióp Freweyni Hailu mögött. „Kicsit nehéz futás volt, mert nagyon komoly tempóban kezdtünk. Örülök a második helynek, de elégedett nem vagyok, mert meg akartam javítani az egyéni legjobbamat. De most nem volt túl jó napom, örülök, hogy a hajrát meg tudtam nyomni” – jegyezte meg Gajanová.

Ján Volko korábbi sérülése miatt még csak a felkészülés időszakában tart, így nem voltak nagy elvárásai 100 méteren. A nyolcadik hellyel és 10,43-as idejével mégis elégedetlen volt. „Az előfutamban jó időt értem el, a döntőt viszont elrontottam. Sokkal jobban is szerepelhettem volna, de nem ilyen rossz rajttal. Remélem, azért megörvendeztettem a nézőket. Nem volt ideális versenyem, de mindenki tudta, hogy minden ráhangolódás nélkül indultam, a felkészülés kellős közepén tartok” – szögezte le a viadal egyik húzóneve.

A másikat, az amerikai hármasugró Christian Taylort semmi sem hátráltatta, így 17,33 méterrel új stadioncsúcsot ért el. A kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok atléta mind a négy érvényes ugrása nagyobb volt, mint az eddigi csúcs. Tomáš Veszelka az ötödik, Ján Šuba a nyolcadik helyen végzett a számban.

Copyright © 2024 Somorjai